Helyettes államtitkár: több mint hatvanmilliárd forint jut természetvédelmi fejlesztésekre Magyarországon (mti)

Több mint hatvanmilliárd forintot fordít a kormány az uniós fejlesztési ciklusban természetvédelmi célú fejlesztésekre – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára pénteken Tihanyban, a 13. Levendula fesztivál megnyitóján.

Rácz András a vasárnapig tartó rendezvényen kiemelte, hogy a 2014-2020-as ciklusban rendelkezésre álló összeg jóval meghaladja a megelőző időszak (2007-2013) hasonló célokra felhasznált forrásait. Emlékeztetett: 2014-ig csaknem 36 milliárd forintból 92 természetvédelmi célú projekttel mintegy százezer hektár védett területen javult a környezet állapota.

A helyettes államtitkár elmondta: ebben a ciklusban élőhely-rekonstrukciós, a természeti környezetet javító programokra 38 milliárd forintot különített el a magyar kormány, melyből 90 projektet terveznek megvalósítani szintén százezer hektáron. Emellett ökoturisztikára, látogatóközpontok építésére több mint négymilliárd forintot kapnak a nemzeti parkok, valamint további infrastrukturális fejlesztésekre is lehet pályázni a különböző programokban.

A fesztiválon Tihany több pontján is kulturális rendezvényeket, kézműves vásárt tartanak.

A megnyitóünnepségen adták át négy helyi termelő számára a Balaton-felvidéki Nemzeti Parki Védjegyeket. A nemzeti parki védjegyek 2010-es létrehozásakor a cél a nemzeti parkok területén élő gazdálkodók piacra jutásának segítése volt – fogalmazott Rácz András. Hozzátette: az elismerést azok kaphatják, akik védett területen, kézi munkaerő felhasználásával, helyben előállított alapanyagokból helyi munkaerő segítségével készítik termékeiket. A programban országosan már csaknem 160 termelő több mint 500 terméke vesz részt.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója elmondta, mintegy két évtizede kezdték el a természetvédelmi szakemberek helyi termelőkkel kiszabadítani azt az 1920-as években telepített őslevendulást, amely most szakvezetett túrákon látogatható Tihanyban. Emellett igazgatóságuk ötödik éve szervezi meg a tihanyi bekötő út melletti nyolchektáros levendulásban az egyre nagyobb sikerű levendulaszedő akciót.

A nemzeti park igazgatója arról is beszélt, hogy egy csaknem tízmillió forintos projektből a Levendula Ház Látogatóközpontban felújították a mozitermet, amelyben egy új film látható, az alkotás fél órában a fáraók korától kezdve kíséri végig a levendula hagyományait.