Hegyekbe gyűlik a szemét a somogyi utak mentén (sonline.hu)

Több mint harminc konténernyi szemetet hagynak az út szélén Somogy megyében. Elkészült a közutak melletti területek szennyezettségi térképe. Somogyban Marcali és Szántód környéke a legszennyezettebb.

 

A Magyar Közút tájékoztatójából kiderült, az elmúlt öt esztendőben évente átlagosan közel 11 ezer tonna, döntő többségében illegálisan kidobott hulladékot gyűjtött össze és szállított el biztonságos lerakókba az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózat területéről.

Felméréseink alapján Somogyban 370 köbméternyi illegális hulladék található az országos közúthálózat mentén – közölte az újság megkeresésére Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető. Legtöbb a marcali és a szántódi mérnökségünk területén. Sajnálatos tapasztalat, hogy az M7-es autópálya pihenőinél is nagyon gyakori az illegális szemétlerakás.

Általában fás, bokros területeken és útcsatlakozásoknál dobják ki a szemetelők az illegális hulladékot. Ezek között leg­gyakoribb az italos fémdoboz és PET-palack valamint a műanyag zacskók, de zsákba csomagolt állati tetemekkel is találkoznak a társaság munkatársai. Sőt az is gyakori, hogy egyesek az út mellé hordják az építési hulladékot, a háztartási gépet vagy a kopott gumiabroncsot.

A magyar kormány Tisztítsuk meg az országot! elnevezéssel nagyszabású projektet indít a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretein belül – tudatta közleményben a Magyar Közút Zrt. A cél, hogy több közreműködő szervezettel közösen felszámolják az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladékokat.

Szilvai József Attila vezérigazgató az eddigi pilot projektek megvalósítása kapcsán közölte: 94 mérnökségük szakemberei átlagosan csaknem egy hónapot csak szemétszedéssel és hulladék elszállításával töltenek, ami jelentősen lefoglalja a humán erőforrás kapacitásaikat, nem mellékesen hatalmas költségeket is felemészt.

A teljes cikk itt elolvasható.