Háromszáz millió forint futókörök, görparkok és vasalt utak építésére (mti)

Egymilliárd forintos támogatást fordít az állam városi futókörök, görparkok és vasalt utak építésére az elkövetkezendő időszakban.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a június 5-i sajtótájékoztatón kiemelte, civil szervezetekkel működtek együtt, amelyek a lehetőségek kiírásával, valamint azok elbírálásával kapcsolatban is a segítségükre voltak és lesznek.

Gördeszkapályákra és futókörökre 350-350 millió forint, míg vasalt utakra 300 millió forint jut. A kormánybiztos elmondta: „Miután a gördeszkapályák és a futókörök esetében 50 százalékos önrész szerepel a kiírásban, a fejlesztés értéke összesen 1,7 milliárd forint lesz.”

A vasalt utak a sziklamászás és hegymászás egy könnyített formáját teszik lehetővé, mivel vasak segítségével lehet feljutni a sziklafalon vagy egy hegy csúcsára. „A műszaki, biztonsági követelmények, valamint a természetvédelmi lehetőségek figyelembe vételével öt-tíz helyszínen valósulhatnak meg vasalt utak, így összesen 2000 méteres bővülésre számítunk” – mondta a vasalt mászó felületek kialakítására szánt 300 millió forintos támogatás adta lehetőségről Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke, aki szerint itthon komoly érdeklődés mutatkozik a vasalt utak iránt. A jelentkezési határidő július 15-én jár le, és azt követően két éven belül épülhetnek meg a vasalt utak.

Péter Attila, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége elnökének  tájékoztatása szerint a futókörök esetében június 14-ig lehet jelentkezni, a pályákat pedig 2020. augusztus 31-ig kell megépíteni.

A Magyar Országos Gördeszka és Görkorcsolya Szakszövetség elnöke, Kállay Márta történelmi előrelépésnek nevezte, hogy gördeszkások régóta dédelgetett álma megvalósul. A sportvezető szerint egy év alatt felépülnek a pályák, amelyeken a szabadidős tevékenység mellett versenyeket is tudnak majd rendezni.