Három napig balkáni zene dallamai töltik be Veszprém belvárosát (veol.hu)

Teljessé vált a Balkan: Most Fesztivál programja, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa évad legfontosabb világzenei rendezvénye lesz szeptember elején – írja a veol.hu.

Az ingyenes szabadtéri fesztiválon – amelynek a nevében szereplő most (ejtsd: moszt) szó szláv nyelveken hidat jelent – többféle műfaj, így neofolk, gipsy hop, bosnyák blues, etnojazz ugyanúgy helyet kap, mint a magyar cigányzenéhez egészen közel eső román taraf, az édes-bús bosnyák sevdalinka vagy épp feminista folk. A húzónevek mellett 26 showcase (felfedezésre váró) zenekar lép színpadra Veszprém három belvárosi helyszínén szeptember 7-9. között, közölték a szervezők.

A Balkánnak és zenéjének világszintű térhódítását érzékelteti, hogy a kiemelt fellépők nemcsak az egykori Jugoszlávia utódállamaiból érkeznek: az olasz jazz virtuóz Daniele Sepe, a katalán fővárosban alakult Barcelona Gipsy balKan Orchestra és a francia illetőségű, világjáró La Caravane Passe mind-mind sajátos módon értelmezik a térség örökségét. A görög popsztár Marina Satti urban R’n’B köntösbe bújtatja a vokális hagyományt, a bosnyák ska-punk Dubioza Kolektiv ugyanazzal a lendülettel zenél, ami húsz éve a legismertebb bosnyák bandává tette őket. A nagyszínpad a Szentháromság téren lesz, emellett a Foton udvarában és az Óváros téren lesznek még koncertek, utóbbi helyszínen street foodot is kínálnak majd.

A koncerteket egy háromnapos konferencia kíséri a Hangvillában, amely összeköti a nemzetközi szakma térségi képviselőit. A konferencia beszélgetésein több mint 200 nemzetközi szakember járja körül a térség kulturális gazdagságát többek között gyakorlati workshopok keretében, ahol a szakma elismert képviselői dolgoznak együtt művészekkel. A Balkan: Most Fesztivál a WOMEX közreműködésével és a Hangvető szervezésében jön létre a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a MOST projekt támogatásával.