Három mesebeli kisvasút közlekedik gyönyörű tájakon a Balatonnál (elobolygonk.hu)

A Balaton környéke számos látnivalót tartogat, melyek közül néhány csak kisvasúttal érhető el. A kisvasutas kirándulások során olyan rejtett és eldugott helyekre, illetve védett, vadregényes területekre is eljuthatunk, melyeket gépkocsival nem lehet megközelíteni – írja az elobolygonk.hu.

MÚLTIDÉZŐ GŐZMOZDONYOK

A balatoni kisvasutazás – a múltat idéző, gőzmozdonyok vezette szerelvényekkel – felér akár egy időutazással is. Az 1950-es években tervezett és gyártott mozdonyokat már csak a filmekben vagy makettparkok terepasztalain láthatjuk.

BALATONFENYVESI KISVASÚT

A balatonfenyvesi kisvasút egész évben menetrendszerűen közlekedik Somogyszentpál és Balatonfenyves között. A Nagyberek legszebb részeit szeli át, hangulatos kis falvakat, nádasokat és vadregényes, erdős részeket érintve. A Nagyberek vidéke egykor igazi mocsárvilág volt, átjárhatatlan nádasokkal, kisebb szigetekkel. Az út során akár nádasban fészkelő ritka vízimadarakat is láthatunk.

A 14 kilométeres kisvasutas utazás 40 percig tart. A kisvasútra biciklivel együtt is fel lehet szállni. A menetrend itt található.

CSÖMÖDÉRI ERDEI KISVASÚT

A csömödéri kisvasút 32 kilométer hosszan vezet át a zalai tájon, Lenti és Kistolmács között haladva. Május 1-jétől szeptember 30-ig minden hétköznap, menetrend szerint közlekedik.

A kisvasút útvonala tulajdonképpen összeköti a környék kirándulóhelyeit. Láthatjuk a lenti vár romjait, a lenti termálfürdőt, a bázakerettyei állomásnál a budafapusztai arborétumot, valamit a szécsiszigeti Andrássy-Szapáry kastélyt és vízimalmot. A hangulatos erdei útvonal olyan természeti tájakat érint, mint a göcseji fenyőrégió, a Kerka völgye, illetve a göcseji bükktáj. A szerelvényeken kerékpár szállítására is lehetőséget biztosítanak. A menetrend itt olvasható.

MESZTEGNYŐI ERDEI KISVASÚT

A mesztegnyői erdei vasút Magyarország talán egyik leghangulatosabb kisvasútja, a Balaton partjától mindössze harminc kilométerre. A 8 kilométeres kisvasút vonala gyönyörű és védett természeti tájakat érintve, erdők, halastavak és patakok, zuhatagok között kanyarog.

A kisvasút pályája áthalad a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet területén, ahol a lápoktól a száraz homoki gyepekig a legkülönbözőbb növénytársulások megtalálhatók.

A vízfolyások és a tavak területén közel 50 védett növényfaj él. Közülük a legkülönlegesebbek a békaliliom és a fehér tündérrózsa. A Búsvári-halastó területén a fekete gólya, kárókatona és még számos szigorúan védett madár megszokta a zakatolást, és meg sem rebbenve természetesen viselkedik. Kérésre erdész, természetvédelmi szakember kíséri az utasokat és mutatja be a látnivalókat.

A mesztegnyői erdei kisvasút csak hétvégén közlekedik. Információ: mesztegnyo.hu.