Harminc éve nem volt ekkora Szinyei kiállítás az országban (sonline.hu)

1990 óta nem volt olyan összefoglaló nagy kiállítása Szinyei Merse Pálnak, mint amilyen pénteken nyílik a kaposvári Vaszary Képtárban. A festő dédunokája, Szinyei Merse Anna művészettörténészként és családtagként is elkísérte a képeket Somogyba.

Gyermekként először az 1950-es évek elején a Lila ruhás nő századik születésnapjára rendezett ünnepségen érintette meg a híres dédapa művészetének nagysága Szinyei Merse Annát. 1965-ben diplomázott művészettörténészként. Olasz és magyar kortárs szobrászatból doktorált, és sokáig nem Szinyeivel foglalkozott, mert zavarta, ha arra céloztak, hogy ezzel a névvel könnyebben érvényesülhet. Azután harminc évig volt munkatársa a Magyar Nemzeti Galériának, sok kiváló kiállítást rendezett hazánkban és külföldön.

Most 90 Szinyei kép érkezett Kaposvárra, ebből 48 a Magyar Nemzeti Galéria, hat a miskolci képtár tulajdona, egy-egyet más múzeumokból hoztak, a többit magángyűjtőktől.

– Kaposváron kiállítunk olyan festményt is, amelyet 1990-ben még nem tudtam becserkészni, mert lappangott, és csak tíz éve bukkant fel egy aukción – mondta a festő dédunokája a sonline.hu-nak.

– A kaposvári kiállítás azért nagyszerű, mert témakörök és stílusok mentén remekül lehetett szakaszolni az életművet.

Szinyei Merse Anna most könyvet ír a 700 éves család történetéről az 1258-as első Szinyei adománylevéltől a festő gyermekeinek életéig kiterjedően. Szinyei Merse Pál Rippl-Rónai barátja volt. A somogyi festőóriás meghívta Kaposvárra kiállítani, de Szinyei is vendégül látta Rippl-Rónait egy jernyei vakáción. Szinyei az 1916-17-es nyarakat Fonyódon töltötte, ahol vele voltak az unokái. Itt festette meg a kilátás Fonyódról című képét. Eleinte a hullámázó víztömeg ábrázolása érdekelte, de szélesebb témájú kompozíciót is festett a Balatonról. A festő dédunokája hozzátette: a Kaposváron kiállított képek megmutatják, hogy Szinyei honnan indult, és micsoda magasságokba tudott emelkedni. A magyar festészet 1870 körül főként Szinyei Merse Pál révén zárkózott fel a legkorszerűbb európai áramlatokhoz.