Hamarosan zenél az ellipszis alakú balatonfüredi szökőkút (veol.hu)

Ellipszis alakú, feszített víztükrű szökőkúttal gazdagodott Balatonfüred a Zákonyi utca északi oldalán, a mélygarázs felett. A szökőkút egyedülálló látványosság, a világon sincs sok belőle. Balatonfüred az idei télen újabb látványossággal lepi meg az érdeklődőket, ugyanis a téren egy korcsolyapályát is kialakítanak, ami valódi jéggel várja majd a téli sportok szerelmeseit.

Mindig is kiemelten kezelte Balatonfüred a zöld területeket, az igényes, gondozott parkokat, amit a közelmúltban a Zákonyi utcánál is kialakítottak – mondta el a veol.hu-nak Kosler Zoltán, az önkormányzat városfejlesztési és városüzemeltetési osztályvezetője. A város új látványossága, a mélygarázs feletti park, padokkal, napozóágyakkal, igényes burkolattal, valamint a különleges kialakítású szökőkúttal szintén az említett célt szolgálja. Részben pályázati támogatással sikerült megvalósítani, és reményeink szerint lenyűgözi majd a gyalogosokat – tette hozzá.

A balatonfüredi önkormányzat osztályvezetője kiemelte: a kút egyedülállónak számít a kialakítása miatt, ugyanis a megszokott kör alakúval szemben ellipszis formájú, és mindemellett feszített víztükrű. A medencénél lévő rácson távozik el a víz, ami a fúvókákon keresztül kerül oda, ezzel állandó a vízszint. A mélygarázsban, a föld alatt helyezték el a víztározó tartályt, ahová a víz visszakerül, mellette állnak a szivattyúk, amelyek hosszú csővezetéken át kiszívják a vizet a tartályból, felnyomják a felszínre, ami a fúvókákba kerül. Minden úgynevezett vízkép egymástól függetlenül működik, illetve programozható. Látható egy oszlopos vízsugár is, ami egy habosított vízkép. Ebben az esetben a levegővel keveredik a víz, amit messziről is jól lehet látni.

Ezenkívül van három, ellipszis formában kialakított fúvókasor, mindegyik külön működik. Emellett elhelyeztek tíz harang alakú vízképet, amelyek a medence szélén láthatók. A szökőkútnál 36 nagy teljesítményű LED-lámpát is beszereltek, amelyek esetében fokozatosan megy át egyik szín a másikba, ezzel több millió színképet lehet előállítani. A szökőkút reggel tíz órától este fél kilencig működik, és nemsokára zenét is játszik – olvasható a veol.hu-n.