Hamarosan lovaskocsin utazva is megismerhetjük Keszthelyt (zaol.hu)

Lovaskocsin utazva ismerhetik meg Keszthely és környékének látnivalóit hamarosan az érdeklődők. Minderre egy pályázat segítségével teremtik meg a feltételeket: egy lovasturisztikai projekten dolgozik együtt szlovén partnerekkel a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és Pannon Egyetem Georgikon Kar. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön.

A Keszthelyi-hegység természeti értékeinek nyomában, a város látnivalóit, nevezetességeit bemutató Festetics-kör, a keszthelyi térség kulturális gyöngyszemei és a történelmi emlékeket, legendákat, híres személyeket megismertető betyártúra: e négy túraútvonalat dolgozták ki a Lovak világa – a fenntartható fejlődés új dimenziója című projektben, a keszthelyi résztvevők. Az öt-hat óra időtartamú túrák egy része utazás egy korhű megjelenésű lovaskocsin, s természetesen a résztvevők megismerkedhetnek az út során felkeresett helyekkel.

A lovaskocsis túrák várhatóan nyáron indulnak, s egy határon átnyúló program segítségével valósulhatnak meg. A Helikon Kastélymúzeum és a PE Georgikon Kar a a szlovéniai Zavod Nazaj na konja („Vissza a lovakhoz” Intézet) és a RIS Dvorec Rakičan (Rakičan kastély Kutató- és Képzőközpont) szervezetekkel dolgozik közösen a 818 ezer euró összköltségvetésű projektben, melyből a kastély 153, a Georgikon 113 ezer eurót fordít a tervek megvalósítására.

– Mi egy XXI. századi postakocsit készíttetünk. Ez egy klasszikus formájú, de sok újdonságot tartalmaz és kényelmes utazást biztosít – mondta el Pálinkás Róbert, a Helikon kastélymúzeum igazgatója. A hat felnőtt és két gyermek szállítására alkalmas lovaskocsit a budapesti Utazás kiállításon mutatják majd be az érdeklődőknek.

– Az egyetem a projekt háttérmunkáit végezzük el. Biztosítjuk a szakemberképzést, ehhez tananyagot állítottunk össze a fogatos, illetve az idegenvezető szakemberek számára. A lovakat az egyetem vásárolta meg képzi- ismertette a Georgikon részvételét dr. Bartos Ádám. Az egyetem a lovasfogathoz szükséges szerszámokat is beszerezte, s a projekt turisztikai stratégiáját dolgozta ki és hosszútávú fenntarthatóságának üzleti modelljét készíti el. A szlovén partnerek is négy túrát dolgoztak ki saját térségükben, s mindkét országban interaktív térképeket is készítenek majd – írja a zaol.hu.