Hamarosan elkezdődik a Balaton-Budapest kerékpárútrendszer kiépítése (MTI)

Hamarosan elkezdődik a Balaton-Budapest kerékpárútrendszer kiépítése,  és felújítják a balatoni kerékpárutat – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a XV. európai mobilitási hét nyitó sajtótájékoztatóján szombaton Budapesten.

Az elmúlt években megduplázódott az európai mobilitási héten részt vevő önkormányzatok száma: a szeptember 16. és 22. közötti közlekedési-környezetvédelmi szemléletformáló programsorozathoz idén rekordszámú, 213 önkormányzat csatlakozott.

Szabó Zsolt beszélt arról is, hogy a tárca a különböző rendezvények szervezéséhez – futónapok, kerékpárversenyek, KRESZ-vetélkedők – pályázatot írt ki, és 65 millió forinttal támogatja a pályázaton nyertes 197 önkormányzat szakmai programjait. A kormány és az NFM kiemelt területnek tekinti a mozgást, a sportot, a következő időszakban 25 százalékkal növelik a magyarországi kerékpárutak hosszát – mondta. Ezen belül kiépül Rajka és Budapest között az Eurovelo kerékpárútrendszer, elkezdődik a Balatont Budapesttel összekötő kerrékpárútrendszer építése, és felújítják a balatoni kerékpárutat. Ismertetése szerint továbbfejlesztik a zöldenergiára épülő közösségi közlekedést. A legfontosabb célcsoportok – óvodások, iskolások, fiatalok, családok – körében a sportra való aktív nevelést a kormány sporteszközökkel, sportrendezvényekkel, létesítményekkel segíti, és ösztönzi az autóhasználat mellőzését – mondta.

Szabó Zsolt kifejtette: az európai mobilitási hét elmúlt 15 éve sikeres volt, a programsorozat további bővülését és minél több részt vevő települést szeretnének a következő évtizedekben.

Kovács Antal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója kiemelte: az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a hazai villamos energia termelés több mint felét egymaga állítja elő, a legolcsóbban és széndioxid-kibocsátás mentesen. A legjelentősebb környezetszennyezést napjainkban a közlekedés okozza. Az elektromobilitás fejlődése lehetővé teszi az atomerőmű számára, hogy a kibocsátásmentes közlekedés területén is fontos szerepet töltsön be, olcsó és tiszta villamos energiát biztosítson az elektromos járművek részére, ezáltal is hozzájárulva tiszta környezet megőrzéséhez, és a klímaváltozás megállításához – mondta.

Kazai Katalin, a MÁV-START Zrt. személyszállítási szolgáltatás értékesítési vezetője arról tájékoztatott, hogy a vasúttársaság elkötelezett a mobilitási igények növekedése, és a fenntartható fejlődés összhangjának megteremtése iránt. Az elmúlt évek fejlesztéseivel jelentős menetidőcsökkentést tudtak elérni számos vonalon, ahogy fővárosi elővárosi közlekedésben kulcsszerepet játszó székesfehérvári vonalon is – sorolta. A mobilitási héten díjmentesen lehet kerékpárt szállítani a vonatokon, az autómentes napon szeptember 22-én pedig a forgalmi felmutatásával ingyen lehet utazni a MÁV Start és a GYSEV felármentes vonatain – ismertette.

Kameniczky Ákos, a Volánbusz Zrt. forgalmi igazgatója szerint az elvek és a célok nem változtak az elmúlt 15 évben, a fenntartható városi közlekedés megvalósításhoz szükséges eszközök viszont jelentős fejlődésen estek át. Mindannyian azon dolgoznak, hogy ezeket maximálisan kihasználják – húzta alá.

(MTI)

(15:54)