Halrács épült a Balaton Nyugati-övcsatornáján (fotókkal)

Élőhely-fejlesztési pályázaton nyert 100 millió forintos támogatásból épült mobil halrács a Balaton egyik befolyóján, a Nyugati-övcsatornán, amely a halak íváskori vándorlása idején kap szerepet, az év többi részében nyitva lesz – hangzott el a műtárgy átadóünnepségén és helyszíni bejárásán pénteken, a Somogy megyei Kéthely térségében, az MTI tudósítása szerint.

.

Ugron Ákos Gábor, az Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára elmondta, a balatoni halgazdálkodási társaság a teljes költséget támogatásként kapta meg, hasonló módon segítették a horgászturisztikai szempontból szintén fontos Tisza-tavi halgazdálkodókat és a ráckevei Duna-ág ökológiai, illetve élőhely-fejlesztési projektjét is – jegyzete meg.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) 195 millió forintos támogatást kap a volt keszthelyi halászati kikötője horgászturisztikai centrummá alakításához, és 28 millió forintot kapott korábban a menyhal visszatelepítésére a Balatonba – tette hozzá.

Szári Zsolt, a BHN vezérigazgatója mérföldkőnek nevezte a beruházást, mivel mindig is probléma volt a csatornán felúszó pontyok és harcsák védelmének biztosítása. A rács elsődleges funkciója, hogy megakadályozza a nagytestű és nagy tenyészértékű balatoni halak feljutását ívási időszakban az olykor alig pár lépés szélességű árkokra. Ezek a halak szeretik a szűk csatornák, árkok sekély vizében letenni ikráikat, és ilyenkor védtelenek az orvhalászokkal szemben.

Sátrakkal, családostul is kitelepültek horgászok a Nyugati-övcsatronához

A vezérigazgató elmondta, fontos az új műtárgy azon ritka hidrometeorológiai esetekben is, amikor a busák tömegesen úsznak fel a csatornába a Balatonból, mert ilyenkor azokat csapdába lehet ejteni, így nem tudnak visszaúszni a tóba és és lehetővé válik az eltávolításuk halászati módszerekkel. Az új műtárgy olyan esetben is fontos szerepet kaphat, amikor a közeli tározóból megakadályozza az esetlegesen kiszökő nagy mennyiségű idegenhonos hal Balatonba jutását, például lehalászás idején. A halrács állíthatósága lehetővé teszi az átjutó, illetve át nem engedett halak méret szerinti szelektálását.

Az új halrács alatt a meder is ki van betonozva

Vonzó a táj és a csend ilyenkor, a vízzel tele övcsatorna mentén (fotók: hirbalaton.hu)