Halfarkast észleltek a Balatonnál (sokszinuvidek.hu)

Az északi sarkkör közelében költő madár észlelése ritkaságnak számít Magyarországon. Viszont rossz hír a horgászoknak, hogy hallal táplálkozik, ráadásul azt leginkább nem megfogja, hanem – ahogy a neve is utal rá – elrabolja madártársaitól, amelyek így újabb halfogásra kényszerülnek.

Az északi sarkkör közelében, a tundrán költő, a téli hónapokat pedig a déli félteke tengereinél töltő ékfarkú halfarkast kaptak lencsevégre a Balaton térségében – számolt be a sokszinuvidek.24.hu. 

A madarat Vonyarcvashegyen, Fonyódon, Balatonmáriafürdőn és Balatonfenyvesen észlelték, később a Baranya megyei Bánfán látták.

Azt, hogy egy madárról van-e szó, nem tudni, ellenben az ékfarkú halfarkasok vonulásuk közben a szárazföld belsejébe csak ritkán vetődnek, ezért is különlegesség, hogy felbukkantak hazánkban.

Bár Magyarországon rendszeres átvonuló madár nyár végén és ősszel, észlelése ritkaságnak számít.

Nevében nem véletlenül szerepel a farkas. Ez a madárfaj nem túl hízelgő latin nevét valószínűleg táplálkozási szokása miatt kapta. Gyakran előfordul, hogy a halat nem maga fogja ki, hanem elrabolja más madaraktól. Addig üldözi a cséreket, sirályokat, szerkőket, míg azok az állandó támadásban elfáradva végül elejtik a zsákmányt, ekkor a halfarkas szépen ráfordul, és a levegőben elkapja az orvul szerzett halat. Az ékfarkú halfarkas a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel.

Nyár közepén a Hármas-Körösön figyeltek meg egy öreg halászsast, olyan ritka az állat arrafelé, hogy évente csak pár példányt látni.