Halasztást kért Siófok polgármestere az ipari park-fejlesztés befejezéséhez (sonline.hu)

A Területi- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) nyert korábban támogatást Siófok, ipari parkja kialakításához. Az 1 milliárd forintnyi önerőhöz 600 millió forintos TOP forrást ítélt meg az irányító hatóság a balatoni város számára. Siófok polgármestere kéréssel fordult a Pénzügyminisztériumhoz, vagyis az irányító hatósághoz, hogy a projekt befejezési időpontját 2020. december 31-ről 2022. szeptember 30-ra módosítsa. 

A város gazdasági helyzete az egészségügyi veszélyhelyzet okán labilissá vált – közölte a sonline.hu kérdésére Lengyel Róbert. Siófok polgármestere kifejtette: az állam több száz millió forinttal kurtította meg a város éves bevételi terveit, ezzel szemben a védekezésben nem támogatta az önkormányzatot. “Ilyen bizonytalan helyzetben a legoptimálisabb egy ilyen nagy összegű, és a város költségvetését nagymértékben befolyásoló beruházás esetében, ha lehetőség van rá, halasztani” – közölte a siófoki polgármester.

A halasztás kérésének tényéről a Somogy Megyei Önkormányzat, mint a döntésben, végrehajtásban és a projektek monitoringozásában résztvevő szerv is értesült. A megyei önkormányzat jelen esetben a helyhatósággal konzorciumban működik együtt. A projekt zöldmezős beruházásként indult, amelynek célja volt, hogy Siófok több lábon álljon – mondta a sonline.hu-nak  Szajcz Adrián, megyei közgyűlési alelnök. Hozzátette: amióta a támogatást elnyerte a város, a projekt szakmailag eléggé döcög és lassan megy előre a többi hasonló somogyi fejlesztéshez képest.

Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője közben találkozót kezdeményezett a TOP Irányító Hatóságot vezető, a regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárral, Oláh Gáborral. Az ipari park létrejöttének komoly hatása lehet Siófok és térsége gazdasági potenciálja erősítésében – mondta Witzmann Mihály, a Somogyi Hírlapnak. Kifejtette: új munkahelyek jöhetnek létre a jövőben és az önkormányzati adóbevételek növekedhetnek.

Az első megbeszélésen azt kérte a somogyi politikus az államtitkártól, hogy mindent tegyen meg a Siófoki Önkormányzat kérelme pozitív elbírálásáért.