Halállomány felmérés és halmentés történt az Endrédi-patakon

Több bejelentés is érkezett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-hez, valamint az illetékes hatósághoz, melyek szerint a Siófok-Balatonszéplak területén Balatonba torkolló Endrédi-patakban reggelente “pipáló” pontyokat láttak az ott lakók – számol be honlapján a tíz napja történt esetről a halgazdálkodási társaság.

 

Többszöri helyszíni szemle után arra jutottak, hogy valószínűleg a tavaszi ívási időszakban a Balatonból felúszó pontyok rekedhettek meg a néhány száz méter hosszú élőhelyen, ahol a nyári hőségek idején hajnali oxigénhiány alakulhatott ki.

Közülük néhány megszédült példányt a helyi lakók fogtak ki és menekítettek vissza a Balatonba. Bár a patakban a szemmel látható halmennyiség nem mutatkozott jelentősnek, felkértek halászati szakértőket az élőhely halállományának felmérésére, valamint az esetlegesen szükséges halmentésre. A munkára 2021.07.14-én került sor, melyen a társaság halőrei is jelen voltak.

A kifogott őshonos halak azonosítás után visszakerültek az Endrédi-patakba, kivéve a nagytestű pontyokat, amiket a Balatonba engedtek szabadon. A megfogott idegenhonos, inváziós fajokat eltávolították a vízből, majd elszállították.

A szakértők által készített részletes jelentés az alábbiakban olvasható: