Hagyományt teremtenének a családoknak szervezett programból Balatonfűzfőn (veol.hu)

Ötszázezer forintot nyert a Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete (VÁCISZ) a Mol Helyi Érték Program pályázatán. Az országos felhívásra 297 pályamű érkezett. 109-et a zsűri választott ki, ezek közül pedig az ország negyven körzetében, körzetenként két pályázat közül közönségszavazással dőlt el a nyertes.

– Tavaly is szerettünk volna már sportnapot szervezni, de nem sikerült rá támogatáshoz jutni. Idén találtuk meg a Mol pályázati kiírását, ahol a „jövő generációja” kategóriában indultunk Együtt, egymásért, magunkért című pályázatunkkal. A támogatásból három eseményt szervezünk. Az újszülöttek köszöntése és a babakocsis túra nem csak babakocsival programot már régebben is megszerveztük, a családi, baráti egészségnapot idén tartjuk először. Ebből a támogatásból és egy EFOP-os pályázatból sporteszközöket tudunk vásárolni, amelyeket később is több programban tudunk majd használni – mondta el a veol.hu-nak Kontics Ferencné, a VÁCISZ elnöke.

Vásároltak kisgyerekeknek való futball- és kosárlabdákat, kapukat, és szerveznek majd kisgyerekes szülőknek szóló előadásokat gyereknevelés, egészséges életmód témában. Az újszülötteket is köszöntik majd, erre a programra a helyi óvodások bevonásával készülnek. Június elsején tartják majd a családi, baráti sportnapot.

– Úgy gondoltuk, hogy a városi stadion egy remek hely, amit kár parlagon hagyni, ide rendezvényeket kell hozni. Ebben a sportkomplexumban van többfunkciós, gumiborítású labdapálya, füves focipálya, teniszpályák, és itt van a csillagvizsgáló is. Ezekre a helyszínekre építettük a programot, most először, de szeretnénk vele hagyományt teremteni. Az önkormányzat is támogatja az elképzeléseinket, ha nem is anyagilag, de az erkölcsi támogatás is nagyon fontos – tette hozzá az elnök.

A sportnapon két híresség – Keresztes Ildikó korábbi tornász és Gerebics Roland traplövő olimpikon – lesz a házigazda, egész nap interaktív előadások lesznek a színpadon. Délután lehet majd találkozni például Simkó Andrea Európa-bajnok tornásszal, vagy Papirovnyik Mónika taekwondo-olimpikon, világ­bajnokkal is. Lesznek kosárlabda-, tenisz-, futball-, kerékpár- és váltóversenyek, valamint a csillagvizsgálóban a testi-lelki összhanggal kapcsolatos előadások. Egészséges termékekkel lehet majd találkozni, a kisebbeket ugrálóvár, bohócműsor és játszóház várja.

– Az általános iskola felsős diákjaira számítunk leginkább, önkéntes középiskolás segítőkre még szükségünk van a lebonyolításhoz. Nekik igazolni tudjuk a közösségi munkavégzést. Sportcipőt és sportruházatot mindenkinek hoznia kell, aki szeretné kipróbálni magát a sportágakban, mert például a teniszpályára vagy a tatamikra utcai cipőben nem lehet rámenni – fejezte be Kontics Ferencné.

Az esemény helyi összefogással jön létre. Az önkormányzat elvi támogatással, helyi vállalkozók, sportegyesületek, a Balatonfűzfő–Litér Turisztikai Egyesület szervezéssel járul a VÁCISZ Egyesület programjának sikeréhez.