Gyenesdiás kapta a Virágos Magyarország egyik különdíját (TV Keszthely)

Gyenesdiásnak ítélte különdíját az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Virágos Magyarország versenyen. Az elismerés oklevelét kedden adták át a település vezetésének. A címet negyedik alkalommal kapta meg a nagyközség. 

20 évvel ezelőtt kezdődött el Gyenesdiáson a zöldstratégia kidolgozása. Ebben szerepel többek között az egy ház, palántázz akció vagy a folyamatos faültetések – tudósít a TV Keszthely.  A civilek mellett az intézmények is bekapcsolódtak ebbe a szemléletbe. A nagyközségben a növénytelepítést is a klímaváltozáshoz alkalmazkodva választják ki.

„Elindult a település is már egy-két évvel ezelőtt a közös gondolkodásunk eredményeképpen abba az irányba, hogy az egynyáriak egy részét lecseréljük évelőkre majd. Illetve olyan cserjés évelős kiültetésekre, amik már szinte önfenntartó rendszereket, társulásokat alkotnak. Néhány ilyen kiültetés már található a településen, elsősorban a strandok környékén.” 

– mondta el Ambrus Mária Zsófia táj- és kertépítész mérnök.

Ezek a fejlesztések mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium Gyenesdiásnak ítélje oda különdíját a Virágos Magyarország versenyen. Az oklevelet és a díjat kedden adták át.

„Ami külön előny volt Gyenesdiás esetében, ami végül is mellettük tette le a voksot, az a környezeti fenntarthatóság és a klímavédelem érdekében tett intézkedések, amik – egy-két példa, itt a kerékpáros infrastruktúra, illetve a kerékpáros közlekedés fejlesztése kapcsán tett intézkedések, vagy akár a zöldhulladék, a komposztálásnak az ösztönzési népszerűsítése érdekében végrehajtott projektekben – tükröződött.” 

– ismertette Nagy Balázs stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Gyenesdiás immáron negyedik alkalommal nyert a Virágos Magyarország programon. A település polgármestere Gál Lajos elmondta, nagy öröm, hogy újabb kitüntetéssel gazdagodott a nagyközség.

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által adott díj fölismerte azt, hogy stratégiát folyamatosan váltott a településünk. Talán az, hogy a fenntarthatóság és az adaptáció irányába indultunk el és ez az innovációs folyamat megjelenik a mindennapokban. És én úgy érzem, hogy talán ez lett díjazva ezzel a komoly elismeréssel.”

– fogalmazott Gál Lajos polgármester.

A díjátadón Nagy Bálint, a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás elnöke elmondta, a régió számára is fontos ez az elismerés. Gyenesdiás példaképül szolgál a térségnek.

„Nagyon fontos, hogy meglegyen az a hangulata és az a szépérzete, amikor ide érkezik egy-egy vendég ebbe a térségbe bármely településünkre, akkor lássa azt, hogy valóban egy gondozott és rendezett térségbe tud érkezni. Éppen ezért nagy öröm, nagy büszkeség, és gratuláció is egyben Gyenesdiás részére.”

A településen nem csak nyáron, ősszel is gondolnak a virágosításra. Jelenleg is számos növény szépíti meg az utak és az intézmények környezetét.