Gyarapodnak a zöldrendszámos autók Somogyban is (sonline.hu)

Tavaly májushoz képest idén októberre a zöld rendszámot kapott környezetkímélő gépkocsik állománya több mint kétszeresére nőtt az országban. Az erre fordítható állami támogatás mostanáig mintegy 2000 elektromos jármű megvásárlását segítette. Van már töltőoszlop hozzá például Somogy dél-balatoni részén Siófokon, Balatonfenyvesen, Balatonlellén, Balatonszemesen, vagy az M7-es autópálya balatonkeresztúri pihenőjénél.

Hazánkban a részben vagy teljesen elektromos meghajtású autók száma közel 14.500.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legutóbbi adatai szerint közel 600, legfeljebb 22 kW teljesítményű és 80, 22 kW-nál nagyobb teljesítménnyel bíró elektromos töltőállomás létesült idén nyárig az országban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium lapunkkal azt is közölte: az elektromos töltőállomások közül 30 található a Dél-Dunántúlon, Somogyban a számuk 2019 első negyedévéhez képest 30 százalékkal nőtt.

Az év első felében telepítették az első 22 kW-nál nagyobb teljesítményű töltőállomásokat is a régióban, összesen ötöt.

– A kormány az elektromos autók terjedéséhez az infrastruktúra fejlesztésével is hozzájárul, ezért az önkormányzatoknak is hirdetett pályázatot elektromos töltőállomások építésére – tájékoztatott a szaktárca. – Országszerte 64 település kötött szerződést, közülük 38-ban már befejeződött a kivitelezés. A program végén több mint 170 töltőoszlop létesül – írja a sonline.hu.