Gulyás Gergely: jövő héten dönthetnek a korlátozások módosításáról (penzcentrum.hu)

Jövő héten dönthetnek a korlátozásokról – közölte a 2021. január 21-én tartott Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint mondta, amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltásra, addig nincs lehetőség ezeken változtatni – számolt be a penzcentrum.hu.

 

Európa nagy részén a koronavírus-járvány harmadik hulláma elkezdődött, viszont Magyarországon továbbra is csökkennek az esetszámok – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.  MInt mondta, a kormány a jövő héten vizsgálja felül a jelenlegi korlátozásokat, de amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltásra, addig nincs lehetőség ezeken változtatni.

A miniszter szerint az EU-tól érkező vakcinák száma kevés a tömeges oltások elindításához, a kormány egyértelműen kevesli az eredményeket. Mint mondta, ezért kénytelenek mindenkivel tárgyalni, hogy vakcinát szerezzenek be. Tárgyalnak Kínával és Oroszországgal is, de csak olyan vakcina jöhet szóba, amivel már több millió embert beoltottak – fűzte hozzá Gulyás. hozzátette:

“Ha valaki az egyik vakcinában nem bízik, akkor kérheti, hogy akkor kerüljön beoltásra, amikor rendelkezésre áll az általa preferált vakcina.”

“Ha valaki sorra kerül az oltási rend szerint, akkor meg fogjuk kérdezni, hogy a rendelkezésre álló oltással vagy oltásokkal be kívánja-e magát oltatni. Ha erre a válasz igen, akkor beoltják, ha nem, akkor újra felvesszük az illetővel a kapcsolatot akkor, amikor az általa elfogadott vakcinából sikerül beszerezni” – emelte ki Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely álhírnek minősítette azt, hogy a nap végén a fennmaradó vakcinákat tömegesen kiöntik. Azzal viszont árnyalta a képet, hogy azokon a helyeken ez előfordulhat, ahol kevesebben jelennek meg oltásra és nem biztosítható a speciális tárolás, de ez biztosan nem tömeges.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte, hogy abban az esetben, ha valaki olyat olt be soron kívül, akinek még a sorrend szerint nem kellene megkapnia a vakcinát, az hivatali visszaélésnek minősül, viszont Magyarországon nem tudnak ilyen esetről.

 

Lesz oltásigazolás

Gulyás Gergely a Kormányinfón azt is megerősítette, hogy lesz magyar oltásigazolás. Mint mondta, a védettség igazolásáról valamilyen dokumentum lesz, várhatóan egy plasztikkártyát fog mindenki kapni.

A védettséget akkor szerezheti meg valaki, ha már átesett a betegségen vagy megkapta az oltást. Az esetükben például az este 8 óra utáni kijárási korlátozás fenntartásának nincs értelme. Azt minden egyes oltóanyagnál vizsgálják a gyártók, hogy az egyes vakcinák esetében a védettség meddig áll fenn
– fűzte hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely azt is hozzáfűzte, hogy az uniós beszerzésekből összesen 8,8 millió embert lehetne beoltani. Az orosz vakcináról továbbra is tárgyalnak, Szijjártó Péter ma Moszkvába utazik ez ügyben – mondta a miniszter. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Szputnyik-V vakcina kapcsán a gyártási kapacitáskorlátok megszűntek, így azonnal tudna nagy mennyiséget előállítani a gyártó. A Sinopharm esetében pedig a kormány megállapodást kötött egymillió adag vakcináról, ez néhány héten belül Magyarországra érkezhet, ha az OGYÉI engedélyét megkapja az oltóanyag – mondta a miniszter. Gulyás viszont leszögezte, hogy meglátásuk szerint csak orosz vagy kínai vakcinával érhető el nyárra a magyar lakosság 70 százalékának beoltása.

Ha a veszélyeztetett korosztályt és a krónikus betegeket be tudnánk oltani, akkor távolról sem lenne olyan fenyegető a járvány, mint jelenleg. Megismételte, a lakosság 70%-ának nyárig történő beoltása csak az uniós beszerzésen kívüli forrásokkal biztosítható.

Gulyás beszélt arról is, hogy a Debreceni Egyetem régóta vesz részt vakcinafejlesztésben, és a cél az, hogy egy nemzetközi labor és gyártóbázis jöhessen létre. Hozzáfűzte, ezen a téren a kínai Sinopharmmal már a járvány előtt kezdődött együttműködés. Viszont Gulyás szerint idén nem bízhatunk abban, hogy lesz magyar koronavírus-vakcina. “Attól tartok, hogy a jelenlegi járványhelyzetben ez már nem jelent segítséget, egy ilyen labor és gyártóbázis felépítése hosszabb időt vesz igénybe” – fogalmazott.

A cikk folytatása itt olvasható, ami egyebek közt arról szól, hogy a felsőoktatásban marad az online oktatás, továbbá miként Bővül az orvosi béremelés.