Gólyafiókákat gyűrűznek több helyen is Veszprém megyében (veol.hu)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Veszprém Megyei Csoportjának közreműködésével és az E.ON munkatársainak, valamint emelőkosaras autójának segítségével június közepétől két héten át végzik a gólyafiókák gyűrűzését a Veszprém megyében. A kék gyűrű azért fontos, mert az nagyobb távolságról is leolvasható, így a madár befogás nélkül, akár távcsővel, vagy utólag fénykép alapján is jól beazonosítható.

A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke százezer forint. A madarak védelme érdekében a 2019-es Gólya Road Show során megyénk öt körzetében – Várpalota térségében, a Balaton-felvidéken, Veszprém, Pápa, valamint Ajka környékén – keresik fel az MME önkéntesei a fészkeket, és gyűrűzik meg a nemrég kikelt fiókákat – tudósít a veol.hu.

Szerdán Balatonszőlősön, Nagyvázsonyban, Tótvázsonyban és Veszprémben is sok érdeklődőt vonzott a gólyák gyűrűzése, amely során néhányan megsimogathatták a fészkekből lehozott három-három fiókát. A fiatal madarak nyugodtan viselték, ahogy a gondos kezek elhelyezik a lábukon az ornitológiai alumíniumgyűrűt. Ez tartalmazza az adott ország kódját és egy számot is, valamint felkerült a madarak lábára egy kék színű azonosító is. Ezek az azonosító számok bekerülnek egy adatbázisba, így a gyűrűzésnek köszönhetően jól követhető a madarak mozgása.

A gyűrűzés során elhangzott, hogy bár megjelentek a gólyák Nemesvámoson, Szentkirályszabadján, Kádártán Sólyban és Csajág, Főkajár, Küngös környékén is, de nem költöttek idén, ezért úgy tűnik, hogy rosszabb lesz a megyében az átlag, mint amilyen tavaly volt. Tapolca-Diszelben, Monostorapátiban, Köveskálon egy-két fiókát találtak, viszont Káptalantótiban négy fióka nevelkedik – írja a veol.hu.