Gasztropikniken találkoztak a régió borászai Badacsonyban (veol.hu)

Első alkalommal találkoztak Badacsonyban a hétvégén a Balaton régió legszínvonalasabb vendéglátóhelyei, pincészetei és borászai a Balatoni Kör gasztropiknikjén a Friss Terasznál a minőség, a hitelesség, az egész éves nyitvatartás jegyében.

Állítottak „Hegybor” karácsonyfát, és Fiát Attila nemzetközi borakadémikussal virtuálisan bejárták a világ több nagy borvidékét. Kitűnő muzsika, Mikulás és külön gyerekprogram is fogadta a szépszámú érdeklődőt.

– A borok különleges, termőhelyből adódó vulkanikus jegyei, az egyedülálló természeti környezet, a hegy látványa és a balatoni panoráma, mindez egy helyen fogadja a vendégeket – utalt Badacsony legfőbb vonzerejére, értékeire Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke. A kör Tóth Balázs alelnök ötletére Sümeg és Balatonlelle után ezúttal Badacsonyban szervezett gasztronómiai hétvégét a minőség, hitelesség, az egész éves nyitva tartás jegyében, amit Csopakon februárban, egy hónappal később Köveskálon is megrendeznek.

Istvándy Gergely badacsonyi borász, főszervező az együttműködést emelte ki a borászok között, akik egymást segítve, támogatva dolgoznak a magas minőség jegyében. – Cél az, hogy a Balaton egész évben vonzó legyen a vendégek körében, hogy a kitűnő ételek, illetve borok miatt, például télen, távolról is ideutazzanak a vendégek – idézi a veol.hu Kardos Gábort, a kör titkára.

A piknik kiemelkedő eseménye volt, amikor 14 Balaton-régióbeli borász 2017-es olaszrizlingjéből borkarácsonyfát állítottak, ezeket a nedűket most mutatták be először. Dobosi Győző szentantalfai pincetulajdonos, a hegyborbírálat főszervezője azt mondta, a boroknál érezhető, hogy ugyanaz a szőlőfajta azonos karakter mellett eltérő jegyeket produkál más-más termőhelyen. Utalt rá, náluk, a Nivegy-völgyben az illatosabb, birses, illetve a talajból adódóan a meszes íz a jellemző.

Az érdeklődők virtuális hegymeneten is részt vehettek Fiát Attila nemzetközi borakadémikus vezetésével, ahol „vakon” kóstolták meg Új-Zéland, Ausztria, Franciaország és Németország kitűnő nedűit. Kiderült, a résztvevők a legfőbb jegyek alapján felismerték-e az adott termőhelyet.

A panorámás teraszon kitűnő muzsika mellett a közönség forralt bort is kóstolhatott, a nedűk mellé választhatott a régió idényalapanyagaiból készített finom ételeiből, kézműves édességeiből, péksüteményeiből. A gyerekeknek külön programot szerveztek, Mikulás ajándékozta meg őket, és a fanyűvő parkban játszhattak.

Badacsonyban külön „Gasztrohegy”, illetve „Badacsony nyitva” programot is szerveznek, ami a vendéglátóhelyek, pincészetek, borászatok révén ősztől tavaszig a hegy ízeiből kínál különleges gasztronómiai élményt.

A Balatoni Kör a régió gasztronómiájának minőségi megújulásáért elkötelezett vendéglátósok összefogásaként jött létre a közös gondolkodás jegyében. Tagjaik között – akik mind az egész éves Balatonért dolgoznak – van étterem, cukrászda, pálinkafőző, borbár, borászat.