Fűzfői világszenzáció a vitorlássportban (likebalaton.hu)

A vitorlássport történetében először indulhat magyar, a Király Zsolt vezette egység a földkerekség egyik leghíresebb vitorlás versenyén a 74. Sydney to Hobart Yacht Racen.

A viadal szervezői idén 92 hajó nevezését fogadták el, köztük a magyar alakulatét is.

A verseny Ausztráliából Sydneyből indul, a hagyományoknak megfelelően karácsony másnapján december 26-án, az eredményhirdetést pedig a 628 tengeri mérfölddel távolabb fekvő tasmániai Hobartban tartják december 31-én.

Király Zsolt, Ormándlaki Áron, Czap Zoltán, Újvári Gábor vagy Mónus Gyula nem szorul bemutatásra a vitorlázás hazai rajongói számára. Ormándlaki Áron „Roni” számos alkalommal tagja volt Litkey Farkas Kékszalag-győztes legénységének, míg Czap Zoltán idén megnyerte a tengeri nagyhajós magyar bajnokságot. Király Zsolt a Centomiglia, illetve a Genfi-tavon megrendezett Bol d’Or Mirabaud többszörös győztese, aki öt éven belül elért harmadik győzelme után megtarthatta a legjobb egytestű hajó kormányosának járó Bol de Vermeil kupát.

A M3 Team Hungary tagjai rendszeresen vitorláznak az Adrián, de régóta szerették volna kipróbálni magukat a déli tengereken is. Az Ausztrália vitorlás fővárosából, Sydneyből startoló és Tasmánia fővárosában célba érő Sydney-Hobart Yacht Race kellően szép kihívásnak ígérkezik arra, hogy a 12-14 tagú, főként magyarokból álló legénység egy erős nemzetközi mezőnyben is megmutassa vitorlázó tudását.

A magyarok hajója, az 52 lábas TP52-es egytestű vitorlás jelenleg Melbourne-ben horgonyoz, ilyen hajókkal rendezik az Adrián és Nyugat-Európában egyaránt népszerű 52 SUPER SERIES versenyeit.

A 74. Rolex Sydney-Hobart Yacht Race a szokásoknak megfelelően karácsony másnapján, december 26-án rajtol a Sydney Harborból és 628 tengeri mérföld megtétele után, 2-3 nap múlva ér célba Hobartban. A mezőny túlnyomó részét helyi – ausztrál és új-zélandi – hajók alkotják, de a nevezési listán három amerikai, brit és lengyel, két-két Hong-Kong-i, kínai és orosz, valamint egy-egy francia, német és magyar egység is szerepel. Az ünnepélyes eredményhirdetést december 31-én tartják Hobartban.

A teljes cikk itt.