Furcsa anomáliák a Balatonnál, évszázadokig nem leltek rá választ (promotions.hu)

A balatoni viharok gyönyörűek, félelmetesek, ráadásul még évszázados talány is kapcsolódik hozzájuk.

 

A Balatont nem véletlenül becézzük magyar tengernek. Fürdésre és hajókázásra csábító, finom hullámoktól fodrozódó vizének nehéz ellenállni. Pancsolás közben ráadásul szemünk elé tárul meseszép környezete, amely méltó módon foglalja keretbe ezt a csodás tavat. A legtöbben úgy gondolják, hogy mindent tudnak erről a páratlan természeti képződményről, azonban számos olyan titokkal bírt, amelyet évszázadokig nem tudtak megválaszolni.
Furcsa alakok üldözték az embereket a Balatonnál, sokan tartottak az ijesztő szerzetektől, akikhez több legenda is kapcsolódik

Érdekes módon a két legizgalmasabb rejtély egyaránt az időjáráshoz kapcsolódik. Messzire kell visszautazni az időben, hogy elsőként találkozzunk a „heves” kifejezéssel, amely a Balaton vonatkozásában egy különleges jelenséget takar. Az 1800-as években már írásban is nyomát lelni ennek a furcsaságnak, amely a befagyott tó jegén helyenként megtalálható fagymentes, vagy esetleg hártyavékony jéggel borított foltokat jelenti.

Ezek valóságos csapdák, amik komoly veszélyt jelentettek azokra, akik a máshol vastag jégben bízva felszínére merészkednek és nem veszik időben észre, mi les rájuk a talpuk alatt. Nevét azoktól a horgászoktól kapta, akik a tó fenekén feltörő melegebb forrásokat okolták a furcsa jelenségért. Elsőre hihetőnek hangzik a feltevés, a tudományos igényű válaszra mégis 1960-ig kellett várni.

A cikk folytatásából megtudható a magyarázat.