Franciaországot is meghódíthatja a Balaton sajt (origo.hu/hirbalaton.hu)

II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja keretében rendezték meg  a Nemzet Sajtja versenyt, amelynek zsűrizését két nemzetközi szaktekintély végezte. A Nemzet Sajtja címet a Reményik Kálmán által készített Balaton sajt nyerte.  A győztes részt vehet a sajtok Bocuse d’Or-jának tartott Mondial du Fromage elnevezésű világversenyen.

Tíz tonna sajt a világ 25 országából, többezer sajtrajongó, az ország legnagyobb, 168 kilós trappistája, sajtkészítő gyerekek és a Nemzet Sajtjának megválasztása – így jellemzi a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválját tudósításában az origo.hu.

A fesztivál keretében tartott Nemzet sajtja verseny zsűrijének egyik tagja Dennis Halle volt, a francia sajtgyártás és termékfejlesztés egyik ikonikus,máig aktívan dolgozó alakja. Kiemelt érdeme van több sajtfajta kifejlesztésében, megalkotásában. Jelenleg az egyik legnagyobb sajtgyártó cég minőségbiztosítási vezetője. Az angol származású zsűritag, Ross Capes családja 1934 óta foglalkozik kézműves sajtok készítésével, és most is az eredeti receptúrák alapján dolgoznak, hagyományos technológiával. A brit sajtipar fontos segítője és képviselője, több brit termék köszönheti neki nemzetközi megjelenését. Szinte minden pozícióban kipróbálta magát az iparágban, több nemzetközi sajtverseny aktív bírálója, a sajtértékelők szövetségének tagja.

A Nemzet Sajtja címet a Reményik Kálmán által készített Balaton sajt nyerte. A Vászolyi Sajtmanufaktúra közösségi oldalán közölte az örömteli hírt: „Külföldi- és hazai szakértők véleménye szerint a mi sajtunk érdemli meg leginkább, hogy a Nemzet Sajtjának hívják és ezzel lehetőséget kaptunk arra is, hogy Mondual du Fromage elnevezésű világversenyen, a sajtok Bocuse d’Or-ján képviseljük a szakmát és az országot. Büszkeségünk határtalan, a zsűrinek, a munkatársainknak és nektek pedig óriási köszönet!” – fogalmaznak. 

A Vászolyi sajtmanufaktúra története 2014-ig nyúlik vissza. Ekkor határozta el a közgazdász házaspár, hogy valami különlegeset hoznak a Balaton-felvidékre. Ekkor – ahogy fogalmaznak – pénzzé tették mindenüket és elkezdődött az építkezés Vászolyon.   2014 őszén elkészültek az első sajtok, s azóta nap mint nap megélhető az élmény: élő anyaggal történő munka mindennapi izgalma közepette előállítani valami olyat, ami az embereknek, a fogyasztóinknak ad egy plusz „falatot” a Balaton-felvidékből, Vászolyból – áll a honlapjukon közzétett bemutatkozóban.