Fonyódon csütörtökön döntenek az Erzsébet-tábor előtti vízpart cseréjéről

Fonyód képviselő-testülete április 11-én csütörtökön 14:30-tól rendkívüli ülést tart, amelynek első napirendi pontja lesz döntést hozni az Erzsébet-tábor előtti, önkormányzati tulajdonban lévő, mintegy másfél kilométer hosszú vízparti ingatlan cseréjéről – derült ki a fonyod.hu-n közölt meghívóból. Egy tavaly év végi törvénymódosítás szerint a településnek az ingatlant a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány számára át kell adni, amiért cserébe más ingatlanokat kap. Az alapítvány le kívánja zárni az eddig bárki által látogatható partot a nyaraltatott gyerekek biztonságára hivatkozva. Az ingatlancsere terve civil tiltakozásokat váltott ki. A testületi ülésre készült előterjesztésben a döntési javaslat az ingatlancsere elfogadásáról szól.

 

A meghívó szerint a képviselő-testületi ülés első napirendjének címe: „Előterjesztés a Fonyód, Belterület 10232/4 helyrajzi számú ingatlan csereügylet keretében
történő átadásáról a Magyar Állam részére”. Előadó: Hidvégi József polgármester, véleményező a Jogi és Humán Bizottság, valamint a Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság.

A HírBalaton korábbi információi szerint a testületi tagok részről felvetődött, hogy ha tényleg el kell cserélni az állam által felkínált ingatlanokra az értékes vízparti sávot, akkor a tulajdonossá váló állami alapítvány csak a gyermeküdültetés nyári hónapjaiban zárhassa le azt, és akkor sem a másfél kilométert, hanem csak egy részét.

 

Az előzményekről

Két évvel ezelőtt már született egy szándéknyilatkozat az önkormányzat részéről az érintett ingatlanok cseréjéről, amelynek a jogi alapja tavaly év végén teremtődött meg egy törvénymódosítással.

Az Erzsébet tábor előtt húzódó, mintegy másfél kilométer hosszú vízparti rész tulajdonosa jelenleg még a helyi önkormányzat, de egy megállapodás értelmében az Erzsébet Tábort is működtető Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a karbantartója, üzemeltetője. Ezzel az alapítvánnyal kellene a városnak átadnia a tábor előtti vízparti sávot, amiért cserébe három másik ingatlanhoz jutna. (Információink szerint az egyik egy értékesebb, közel 2 hektáros vízparti ingatlan, a másik kettő nem túl jelentős külterület – az egyik 3 hektáros, a másik 1000 négyzetméter körüli – amelyek településfejlesztési célokat szolgálhatnak a jövőben.)

Az alapítvány már megszerzett néhány területet az Erzsébet-tábor szomszédságában lévő vízparti területekből – lapinformációk szerint. Egy korábbi jogszabályban még az szerepelt, az alapítványnak vállalnia kell, hogy nem akadályozza az önkormányzat tulajdonában álló, tábor előtti vízparti terület „közpark-szabadstrand” megközelítését és rendeltetésszerű használatát – a 24.hu információi szerint.

Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a 24.hu-val azt közölte, hogy a tábor mellett közvetlenül elterülő partszakasz 2024-től a tábor területéhez tartozik, azt kizárólagosan a táborozók használhatják, ami tovább növeli a gyermekek táborozásának biztonságát.