Fontos csomópontja a kerékpárosoknak Keszthely (tvkeszthely.hu)

Kerékpározás szempontjából az egyik legideálisabb területe Magyarországnak a Balaton – vélekednek a szakemberek. Keszthely különösen kedvező helyzetben van, több nemzetközi és hazai túraút csomópontjában fekszik a város. A Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda fő profiljai közé tartoznak a kerékpáros fejlesztések. Tar László ügyvezető szerint három év múlva nemzetközi szinten is megállja majd a helyét ez a régió.

 

Nagy a forgalom a Balatoni Bringakörúton. A szakemberek is azt tapasztalják, hogy egyre inkább fejlődik a tónál a kerékpáros turizmus. A kerékpárutak mentén számos szolgáltatást kínálnak. A keszthelyi Balaton-part is egy közkedvelt állomása a pihenni, fogyasztani kívánó kerékpárosoknak.

„Eddig minden rendbe van, nagyon tetszik a bringaút, egy-két olyan szakasz van, amin még lehetne javítani, de egyébként egyértelmű, jól van táblázva. Az út minősége; láttunk már jobbat, de egyébként körbe lehet menni – én ezt gondolom most így fél távnál. Amikor szomjasak vagyunk, meg lehet állni, és ha éhesek vagyunk, akkor szintén minden méternél vannak ilyen szolgáltatások. Tök jó!” – nyilatkozta keszthelyi pihenője alatt Ujj Tamás.

A tavat körülölelő 210 kilométeres Balatoni Bringakör mellett számos hazai és nemzetközi kerékpáros nyomvonal csomópontja Keszthely. A Fertőd-Keszthely útvonal révén Bécs is elérhető, az EuroVelo 14-es Szentgotthárddal teremt összeköttetést, de a Duna menti EuroVelo 6-os túraút elérhető a Balaton nyugati csücskéből.

„Keszthelyen futnak össze olyan nemzetközi és magyarországi kerékpáros főútvonalak, amelyek mindenképpen kikerülhetetlenné teszik a jövőben a várost” – szögezte le a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda ügyvezetője. Tar László azt mondja, a nemzetközi túrautak mellett Keszthelyről elindulva olyan tematikus nyomvonalak is vannak, melyek lehetővé teszik, hogy egy kerékpáros akár négy-öt napot eltöltsön itt. A szakember kifejtette, cél, hogy a Balaton ne csak nyári fürdőhely legyen, hiszen a kerékpározás szempontjából az egyik legjobb terület a magyar tenger.

„Ha eljutunk odáig, hogy a Balaton nem csak egy nyári szezonos nyaralóhely, fürdőhely, hanem egy pihenőhely, egy kirándulóhely, a kerékpározás szempontjából az egyik legideálisabb területe Magyarországnak, akkor minden bizonnyal óriási jelentősége lesz a kerékpáros turizmusnak. Ezen dolgozunk is egyébként. Az az egyik fő profilunk, hogy kerékpáros fejlesztéseket végezzünk, folyamatosan van a tervezés, folyamatosan vannak a kitáblázások, pihenőépítések, egyebek” – mondta televíziónknak a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda ügyvezetője.

Tar László szerint három év múlva jutunk el odáig, hogy a kerékpáros turizmus szempontjából nemzetközi szinten is megállja majd a helyét ez a régió.A Tourinform Irodába újabb kerékpárokat vásároltak idén, így már összesen 26 bringát lehet itt bérelni. Az irodában azt tapasztalják, hogy sokszor ez a mennyiség is kevésnek bizonyul – a Keszthelyi TV híradása szerint.