Folytatódik az adóhivatal fagylalt- és gyümölcsrazziája (Magyar Nemzet)

Az ország több megyéjében keresik fel az adóhivatal ellenőrei a fagylaltárusokat és az utcai zöldségeseket, gyümölcsárusokat, bizonyos helyeken pedig a cukrászdákban is feltűnnek a revizorok. A hatóság emberei már a Balaton partján is vizsgálódnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss ellenőrzési terve szerint ezen a héten a vendéglátóhelyek és a szezonális termékek, termények árusítói vannak a hatóság érdeklődésének középpontjában – írja a magyarnemzet.hu. A revizorok megjelenésére elsősorban a fagylaltozók számíthatnak: a hűsítő édességet áruló vállalkozásokat ellenőrzik Budapest egyes részei mellett Baranyában, Zalában, Fejér megyében, Vasban és Tolnában.

Több megyében a cukrászdákban is felbukkanhatnak a héten a NAV-osok, míg Fejér megyében a kávézókat üzemeltető vállalkozásoknak is érdemes felkészülniük. Revizorok jelenhetnek meg a Balaton-part Veszprém megyei vendéglátóinál és a helyi strandok kereskedőinél.

A hatóság kimutatásából kiderül, hogy a NAV emberei ezúttal is elsősorban azt figyelik, hogy a vállalkozások átadják-e vevőiknek a nyugtát, a számlát, bejelentették-e alkalmazottai­kat és megfelelően használják-e online pénztárgépüket. Adott helyeken szóba kerülhet a készpénzkészlet ellenőrzése és az áruk eredete is.

A vizsgálódások részleteiről, vagyis a helyszínekről és az időpontokról egyébként az adóhivatal most is előre részletes tájékoztatást adott saját honlapján, az adótraffi­pax elnevezésű tájékoztatási felületen. Ez a hetente frissülő internetes összesítés voltaképpen nem más, mint a feketegazdaság elleni hatósági megoldások egyike.

A tapasztalat szerint az előre bejelentett vizsgálódások idején általában körültekintőbben járnak el a vállalkozások, s ez köszön vissza az online pénztárgépekből érkező adatokból is.

Az online kasszák ugyanakkor azt is megmutatják, ha később valamely gazdasági szereplőnél esetleg visszaesik a forgalom – az okok kiderítésére újabb ellenőrzés indulhat, immár személyre szabottan – számol be a magyarnemzet.hu.