Folytatódik a balatoni büféforradalom – Ötödik alkalommal keresik az Év Strandételét (welovebalaton.hu)

A Balatoni KÖR és a We Love Balaton négy sikeres év után idén is keresi azt az ételt, amely új lendületet adhat a balatoni strandgasztronómiának. Július 17-ig lehet nevezni, ne maradj le, ha nyárias finomságokat készítesz büfédben!

Az idei Év Strandétele versenyen a korábbiakhoz képest újítás, hogy idén már több étellel is be lehet kerülni a döntőbe, a végső döntés pedig továbbra is a szakmai zsűri kezében lesz.

Kritériumok:
– az étel egészséges, jó minőségű alapanyagokból készül,
– egyszerű, de kreatív, nyárias,
– gyorsan és büfékben is elkészíthető,
– akár elvitelre is alkalmas,
– szerepel a vendéglátóhely étlapján.

A verseny

A Balatoni KÖR augusztusban osztja majd ki a díjat, a We Love Balaton pedig idén is együttműködő partnerként áll a kezdeményezés mellé, megszűri a jelentkezőket és összeállítja a végső győzelemre esélyes nevezők listáját.

Jelentkezni július 17-ig lehet az info@welovebalaton.hu e-mail címen, megadva a nevező elérhetőségét, a nevezett ételeket, illetve azt, hogy melyik balatoni vendéglátóhelyen lehet megkóstolni a strandételeket.

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében elő lehet állítani, mert a végső cél, hogy a receptet más strandbüfék is átvegyék, ezzel megújítva az itthoni büfékultúrát. Az utóbbi években olyan nevezéseket kaptunk, amelyek néha már túl is gondolták a feladatot, ezért kifejezetten olyan ételt keresünk, ami szinte bármelyik balatoni büfé étlapjára elférne, és nem szükséges az elkészítéséhez bonyolult konyhatechnológiai eszköz. Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, esetleg sokkal jobban készítik a megszokottnál.

A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat. A szervezők többtagú zsűrit kérnek majd fel, hogy győztest válasszon, a zsűriben az Év Strandétele verseny korábbi győztesei közül Bezerics Dániel (Paletta) és Nagy-Golyán Nikolett (Kalóz Strandbisztró) is ott lesz. Ők idén nem indulnak a versenyen.

2019-ben a korábbi évekhez képest fontos újítás, hogy a zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele-címre.

A beach food mozgalom

Négy évvel ezelőtt indította el a Balatoni KÖR a BeachFood-kampányt annak érdekében, hogy a Balaton büfékultúrájának megújulását felgyorsítsák. Ezzel egy időben előbb az északi, majd a déli parton is indultak olyan büfék, akik a mirelit alapanyagokat friss, környékbeliekre cserélték, az unalomig ismételgetett kínálat helyett pedig új ételeket találtak ki.

A két folyamat találkozásaként a Balatoni KÖR a We Love Balatonnal együttműködve 2015 óta minden évben meghirdette az Év Strandétele versenyt.

A versenyt 2015-ben a fövenyesi Kalóz nyerte a Harcsa & Krumplival, amely a balatoni fish&chips-nek felelt meg, 2016-ban a Kishableányban és a Palettában kapható Big MEKK-et választotta ki győztesnek a zsűri, 2017-ben pedig ismét a Paletta étele, a Pulled Ponty győzött. 2018-ban a balatonfenyvesi Konyhám jött be az első helyre: ők a gofrit és tócsnit ötvöző Gofcsival győztek.