Folyamatosan gyérítik a szúnyogokat Veszprém megyében is (veol.hu)

Folyamatosan gyérítik a szúnyogokat a kiemelt turisztikai területeken, így a Balatont érintő három megyében is, közölte Dóka Imre őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kommunikációs szolgálata képviseletében.

 

Dóka Imre kiemelte, a szúnyoggyérítés kétféle eljárással történik, a lárvák ellen biológiai gyérítést alkalmaznak, a kifejlett szúnyogokat, az imágókat kémiai módszerrel irtják. Idén április első hetében kezdődött a megelőzés.

A biológiai eljárásnál a hatóanyag egy baktérium által termelt fehérje, illetve toxin, ami csak a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre ártalmatlan. Permet vagy granulátum formájában juttatják ki adott területekre, és így a szúnyogok számát jelentősen csökkentik. Magyarországon jelentős területen először a katasztrófavédelemnél alkalmazták ezt a granulátumot, amely ártéri erdőkben, vagy más növényzettel sűrűn borított helyeken hozott, és hoz ma is jelentős eredményt. A katasztrófavédelem kiemelt célja, hogy minél nagyobb területen történjen biológiai szúnyoggyérítés, de az imágók ellen nincs ilyen módszer, csak a kémiai eljárás hoz eredményt.

Amíg az időjárás engedi, folyamatosan végzik a biológiai készítmények kijuttatását az ismert és új tenyészőhelyekre. Ha az eső miatt pocsolyák, állóvizek alakulnak ki, szúnyograjzás kezdődhet, és akkor az imágók ellen a kémiai permetezését is bevetik. Idén a száraz tavasz, a folyók alacsony vízállása miatt május második feléig nem alakultak ki ideiglenes tenyészőhelyek. Az elmúlt hetekben viszont többször esett az eső, kialakultak a pocsolyák, és bennük a szúnyogok tenyészőhelyei. A kémiai szúnyoggyérítést kizárólag a települések belterületén lehet végezni, ettől az évtől kezdve csak földi módszerrel. A kifejlett szúnyogok gyérítését szolgáló, alacsony dózisú készítményt terepjáróra, vagy kisteherautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki este vagy éjszaka. A csípőszúnyogok rendkívül érzékenyek, így már kis mennyiség elegendő, fél litert használnak egy hektáron. Ez a dózis a legtöbb rovarra nem káros, a méhfélék, és más rovarok nem sérülnek. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, csak a területen levő szúnyogokat pusztítja el.

A cikk folytatása itt található.