Folyamatos a havazás a Balatonnál is, óvatosságra intik a közlekedőket (FRISSÍTVE)

Országszerte, így a Balatonnál és környékén is havazik. A folyamatos csapadék utánpótlás miatt, az autópályákon, a fő- és mellékúthálózaton is télies útviszonyokra, sónedves, havas, latyakos utakra kell számítani.

Frissítés 19:00 – A Balatonnál eső váltotta fel a havazást. Az M7-es autópályán helyenként rövid ideig még hókásás szakaszokra lehet számítani.

A hóeltakarításban és síkosságmentesítésben dolgozó tehergépjárművek fordulóköre akár két óra is lehet, ezen időszak alatt pedig – a havazástól függően – több centiméternyi friss hó hullhat a burkolatra – tájékoztat az Útinform.

A gyorsforgalmi utak nagy része sónedves, helyenként havas, hókásás. A fő- és mellékutak jobbára havasak, latyakosak, sónedvesek.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a télies útviszonyok miatt fokozott óvatosságra inti a közlekedőket.

Közleményükben felhívják a figyelmet a korlátozott látási viszonyokra, valamint a csúszós utakra. Arra kérik a közlekedőket, hogy a balesetek elkerülése érdekében járműveik sebességét mérsékeljék úgy, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni, és autójuk megcsúszását még időben korrigálni tudják. Megemlítik azt is, hogy a havas, nedves úton nagyobb követési távolság javasolt, amely a sebességtől függően akár a normál esetben megszokottnak háromszorosa vagy ötszöröse is lehet, mivel a féktávolság rendkívüli mértékben megnőhet.

A gyalogosok észlelése esős, illetve havas időben nehezebb, ezért kérik, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban, körültekintőbben a járművezetők.

A biztonságos közlekedés érdekében a szélvédők tisztántartása és párátlanítása is alapvető fontosságú – áll a közleményben.

A frissen lehullott hó mennyisége néhány helyen már eléri a 5-10 cm-t. Győr-Moson-Sopron és Vas megyében párás az idő, máshol a látási viszonyok kielégítőek. Országszerte gyenge a légmozgás, Balatonvilágos és Szentes tájékán élénk szél fúj. A hőmérséklet -6 és +1 fok között változik.