Balatoni Föld Napi Konferencia Siófokon

Idén is megrendezi a Föld Napi Konferenciát 2024. április 23-án Siófokon a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség. A Balaton Régió egy olyan erős és szolidáris térség, amely képes együttműködő közösséggé válni, vállalja a felelősségét a klímaváltozásban betöltött szerepéért, hatékonyan képes a természeti környezetét és társadalmát óvni, magabiztosan áll ki a fenntartható fejlődés értékei mellett és mond nemet a túlfogyasztás környezetet romboló útjára” – fogalmazták meg a Balaton Kiemelt Térség klímastratégiájának jövőképét.

A tó és környezetének állapota, az ökoszisztéma egészsége meghatározza eltartóképességét, ezért elsődlegesen a természeti környezet és az ember viszonyát kell egyensúlyba – fenntartható fejlődési pályára – állítani. A klímaváltozás hatásait egyre jobban lehet érezni, a változó feltételek okozta negatív hatásokhoz egyre nehezebben lehet alkalmazkodni. Az éghajlati- és ökológiai válság kezelésében a természetalapú megoldások nyújthatnak segítséget. A természetalapú megoldások segítségével építhető ki (vagy javítható) a kék és a zöld infrastruktúra, amely az éghajlatváltozás mérséklését az ökoszisztémák segítségével valósítja meg, továbbá bizonyos mértékig védőrendszerként szolgál a természeti katasztrófákkal szemben is.

Mindezekre tekintettel a rendezvény célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia felülvizsgálatáról, az egyre gyakrabban előforduló porviharok és a globális felmelegedés közötti összefüggésekről, a városi zöldterületek tervezéséről, a természetalapú megoldásokról, a kék-zöld infrastruktúra előnyeiről, fejlesztési lehetőségeiről, gyakorlati megvalósításáról…

A rendezvény helyszíne: Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal, Balaton terem (Siófok, Fő tér 1.)

A tervezett program: 

10.00 – Konferencia megnyitása és köszöntő
10.05 – 10.25 Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia felülvizsgálata (Farkas István elnök, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács)
10.25 – 10.45 A szaharai porviharok növekvő gyakorisága és változó jellege a Kárpát-medencében összefüggésben a globális felmelegedéssel (Rostási Ágnes stratégiai rektorhelyettes, Pannon Egyetem)
10.45 – 11.05 A klímaváltozás és az urbanizáció hatásai a településeken és a zöldinfrastruktúra szerepe a hatások mérséklésében (Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka egyetemi docens, MATE Tájépítészeti Intézet)
11.05 – 11.30 Kávészünet
11.30 – 11.45 A kék-zöld infrastruktúra tervezése – természet alapú megoldások (elméleti oldal) (Csőszi Mónika térségi tervezési vezető szakértő, Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft.)
11.45 – 12.00 Zöld-kék infrastruktúra fejlesztésének támogatása, megjelenése a pályázati rendszerekben (támogatói oldal) (Réder Ferenc, KTM, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság
12.00 – 12.15 Zöld-kék infrastruktúra projektek megvalósítása a gyakorlatban (gyakorlati oldal) (Farkas Mátyás éghajlatvédelmi szakértő, WWF Magyarország)
12.15 – 12.30 Kérdések, hozzászólások