Fiatalok munkavállalását segítő mintaprojekt indul a Nyugat-Balatonon (zaol.hu)

Felsőoktatásban tanuló – nyári szünidejüket töltő – fiatalok állnak munkába hamarosan a nyugat-balatoni térségben. Az ország távolabbi részeiből érkezők jelentősen enyhíthetik a szezonális munkaerőhiányt. A mintaprojektként induló konzorciumi program részeként a munkavállalóknak lakhatást biztosítanak. 

Kabinos, jegykezelő, felszolgáló, pultos, bolti eladó, pénztáros – ez csak néhány munkakör, melyet betölthetnek a fiatalok, azaz ilyenekre is keresnek dolgozókat a strandokat üzemeltető önkormányzatok, s a Balatonhoz érkező vendégeket kiszolgáló, nekik szolgáltatásokat biztosító vállalkozások – írja a zaol.hu. A fiatalok nyugat-balatoni munkába állását segítő konzorciumi programról szóló tájékoztatón Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere kifejtette:  az elmúlt évek tapasztalatai alapján látszik, hogy a munkaadók számára a turisztikai szezonban a legnagyobb probléma, hogy nincsen elegendő munkavállaló. Ennek megoldására fogott össze több szervezet, s indította a mintaprojektet. Július 1. és augusztus 25 . között felsőoktatásban tanuló fiatalok érkeznek a térségbe egy diákszövetkezet segítségével, és a nyugat-balatoni térségben idegenforgalmi szolgáltatóknál, vendéglátóhelyeken, kereskedelemben vállalnak munkát. A fizetésen kívül napi kétszeri ingyenes étkezést, s jelképes összegért szállást biztosítanak számukra.

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja hozzátette: a fiatal dolgozók két keszthelyi iskola, a VSZK és az Asbóth kollégiumában lakhatnak. A zalai közgyűlés alelnöke, Pácsonyi Imre a megyei önkormányzat által alapított Zala megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány projektben vállalt feladatait ismertette. A munkaadók igényeit, elvárásait és hogy milyen pozícióra keresnek dolgozókat a ZMVA méri fel: azok a vállalkozók, akiknek dolgozóra van szükségük, a keszthelyi irodában jelezhetik.

A Balatonnál van egy negyven napos időszak, amikor körülbelül kétszer annyi munkaerőre lenne szüksége a vállalkozásoknak, mint a többi időszakban. Ezt az igényt helyben már nem lehet kielégíteni, a diákokat viszont lehet mobilizálni – ezt már Fodor Márk jelezte. A gesztor szerepét betöltő Balaton Fejlesztési Tanács és munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú nonprofit kft. képviseletében jelen lévő szakember úgy véli: a jelentkezők többsége Kelet-Magyarországról érkezik, 18 és 23 év közötti fiatalok. Hozzátette, hogy az idei szezon tapasztalatai alapján jövőre már több balatoni térségben is elindítják majd a programot – tudósított a zaol.hu.