Fergeteges nyaraláson a transzplantált gyerekek (siofok.hu)

Dr. Bagaméri(k) és fergeteges nyár vár a transzplantált gyerekekre
(Fotó: siofok.hu)

 

Szervátültetett és szervre váró gyerekeket nyaraltat a Balatonnál, rendkívül biztonságos környezetben, fergetegesen szórakoztató programokkal idén már 20. alkalommal a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért. A július 3-án kezdődő egyhetes, MI IS NYARALUNK elnevezésű élményterápiás nyári táborban a gyerekeket szüleik és egészséges testvéreik mellett orvosok is felügyelik, s igyekeznek nekik gondtalan szórakozásról, fergeteges élményekről gondoskodni.

Kedden boboztak, falat másztak, a kalandparkban tették próbára bátorságukat, szerdán az Anna and the Barbies együttes ad koncertet, csütörtökön az óriáskerékről egyenesen Siófok Fő terére mennek, ahol flashmobbal hívják fel az arra járók figyelmét a szervátültetésre. Péntek ebéd után „Dr. Bagamérik” lepik meg a gyerekeket. Dr. Hartyánszky István profilvezető szívsebész, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke, és főtitkára dr. Mihály Sándor Szervkoordinációs Iroda igazgató fagylaltot mér majd a gyerekeknek és a kórház falain kívül osztoznak a Balaton adta élményekben. A záró estet szombaton tűzzsonglőrök teszik emlékezetessé.„MI IS NYARALUNK”

A táborlakó gyerekek – állapotuk miatt – nagyon sok olyan kalandból és szórakozási lehetőségből kényszerülnek kimaradni, ami egészséges társaik számára könnyedén és természetesen elérhető. Betegségük következtében közösségi életük is sérülhet. Nehezebben találnak befogadó, megértő társaságot, ahol testi-lelki problémáikat szerető támogatással oldhatják és dolgozhatják fel, és közben örömteli pillanatokat élhetnek át. A tábor egész hete a felhőtlen kikapcsolódás, az önbizalom-építés ideje. A gyerekek sportolnak, játszanak, bátorságpróbán, akadályversenyen, zenés-verses programokon vehetnek részt, Ki-Mit-Tud-on mérik össze tudásukat, gyógyító beszélgetéseket folytatnak.

Az idei táborban 85 gyermek vesz részt, közülük 24 máj-, 16 vese-, 2 vese+máj-, 7 szív-, valamint 36 egészséges testvér is hozzájárul az együttlét jó hangulatához. A táborban 20 önkéntes segítő gondoskodik arról, hogy mind a gyermekek, mind a szülők tapasztalatokban gazdag és hasznos hét után térjenek haza.

 

A szervátültetés helyzete hazánkban

Ma Magyarországon, mind a szervezésben, mind a törvényi szabályozásban egyre több lehetősége adott annak, hogy a cadaver és az élődonoros átültetések száma emelkedhessen. Ennek köszönhetően az elmúlt 25 évben több mint 12 ezer transzplantációt végeztek hazánkban, az érintettek jelentős része pedig ma már teljes életet élhet. A beavatkozás nemcsak egy „rossz emlék”, de egy új életet és új közösséget is adó pillanat. A szervátültetésen átesettek, vagy még szervre várók ugyanis valóban egy család. Egészen különleges a kapcsolatuk egymással, hozzátartozóikkal, de még orvosaik is egészen közel kerülnek pácienseikhez. Életük részeseivé válnak.

 

Az alapítványról:

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért 1991 óta működő közhasznú civilszervezet. 2004 óta támogatja és szervezi a szervátültetett gyerekek testi és lelki rehabilitációját, ösztönzi őket a sportos életmódra, és segítséget nyújt a szülőknek a mindennapi gondok leküzdéséhez. Minden gyermek, valamint a szervátültetett 12 év alatti gyermek, illetve a 21 év alatti fogyatékkal élő gyermek/fiatal egy kísérőjének részvételi díját az alapítvány fizeti. Az alapítvány küldetésének tekinti az ismeretterjesztést is, hogy minél több emberhez jusson el az üzenet: A SZERVÁTÜLTETÉS ÉLETET MENT! Fontos feladatuk az is, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberekben tudatosítsák a donorjelentés jelentőségét.