Férfias küldetés: mentés szélben és villámlásban a Balaton közepén (veol.hu)

Férfias küldetés, amikor hatalmas viharban és hullámzásban, száz kilométeres szélben, csapkodó villámok között kell menteni, erről is beszélt Horváth László ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) vezetője, amikor kishajójukkal tett egy kört a a veol.hu munkatársa Siófok előtti vízterületen, érintve a tó közepére telepített viharjelzőt is.

 


Horváth László ezredessel, a BVRK vezetőjével és Bozsoki László főtörzszászlóssal szállunk hajóba mentőmellényben. Természetesen a vízi rendőrök is viselik a mellényt, ők patronos változatot használnak – írja a portál.

Ezt a felszerelést előírja a biztonsági szabályzatunk, és érdekünk, hogy a legnagyobb biztonságban dolgozzunk – jegyzik meg, miközben alig tíz kilométeres sebességgel, gyenge hullámzásban elindulunk a kishajóval a Siófoki Vízirendészeti Rendőrőrstől a közforgalmú kikötőn át a nyílt vízre.

Közben egy vitorlázóiskola mellett haladtunk el, ahol készülődtek az edzésre. A vízi rendőrök megjegyzik, viharokban vízhatlan tokok is garantálják az ember, a technika biztonságát, mert a kommunikáció alapvetően fontos.

Most lehet látni a fákon, és lehet hallani a lombok zúgásából, hogy élénk szél várható – jegyzi meg Horváth László, aki 30 éve vízi rendőr, és több mint egy évtizede vezeti a kapitányságot.

Ellenőriz a vízen, nem járőrszolgálatot végez, és naponta akár többször is kihajózik. Ez a hivatás tökéletes mentális és fizikai felkészültséget kíván, így nagyon fontosnak tekinti a 80 tagú állomány folyamatos képzését.

A tónál Keszthelyen, Balatonföldváron, Siófokon, Balatonfüreden, Fonyódon és Balatonkenesén működtetnek rendőrőrsöt, utóbbit újjáépítik, így feladatait jelenleg a siófoki és a füredi látja el. Harminc kisgéphajóval dolgoznak, és eltökéltek abban, hogy a gyors mentés érdekében a világon megjelenő legkorszerűbb eszközöket minél előbb alkalmazzák. Fontos szerepe van a kitűnő minőségű, kényelmes egyenruhának is, amit ők is viselnek.

A hajón, amivel utazunk, speciális a felszerelés. A fedélzeti helymeghatározó rendszer mindent mutat, adott hely pontos koordinátáit, a szélerősséget, a víz mélységét, hőfokát, a meder állapotát. GPS-navigáció, radar is segíti a tájékozódást, mely éjjel és ködben jön nagyon jól. A szonár eltűnt személyek, víz alatti tárgyak felkutatásában segít. A LED-es jelzést messziről is jól lehet látni. Erős fényt ad a keresőreflektor, a hangosbeszélővel 400-500 méterre is tudnak beszélni. Fontosak a kishajón a kényelmes ülések, és a felszerelések miatt a biztonságos tárolórekeszek.

Továbbra is nyugodt tempóval haladva érünk ki a nyílt vízre, a Balaton csodaszép, ragyog az augusztus végi napfényben. Az időjárás viszonylag nyugodt, nemigen kell számítani mentésre, így hajózás közben meg tudjuk nézni a viharjelző mobilalkalmazást, a TaVihart vagy a Meteorát, amit az ezredes mindenkinek ajánl, hiszen 40 balatoni viharjelző állomás mutatja előre a vihart, időjárást.

Közben látjuk a parton a Horváth Ákos vezette viharjelző obszervatóriumot, mely az ezredes szerint nemcsak a Balaton egyik emblematikus épülete, hanem biztonsági szempontból is jelentős: rengeteg fontos kutatást, tanulmányt tettek le az asztalra az elmúlt évtizedekben.

A cikk folytatása itt elolvasható.