Fenyeget a lisztharmat és az amerikai szőlőkabóca is (veol.hu)

A növényvédelmi előrejelző készülékek erős lisztharmatveszélyt jeleznek – derül ki a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács legutóbbi növényvédelmi előrejelzéséből, a veol.hu közlése szerint. 

 

A bogyók héja kezd elviaszosodni, s ennek következtében a szőlőfürtök ellenálló képessége a lisztharmattal szemben egyre inkább érvényesül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell védekezni ellene. A lisztharmat veszélye továbbra is fennáll, így kontakt vagy felszívódó készítményekkel szükséges gondoskodni a megelőzésről

– közölte Németh Csaba, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutatóállomása kutatási munkatársa.

Badacsonyban a késői érésű fajták fürtjei a fürtzáródás előtti, valamint fürtzáródásban, míg a középérésű fajták fürtjei fürtzáródásban vannak. A korai fajták bogyói zsendülés kezdetén állnak, a kékszőlő-fajták színesednek. A peronoszpóra lassan már csak a lombozatot tudja megbetegíteni. A lisztharmatnak sincs már sok ideje hátra ahhoz, hogy a fürtöket megfertőzze. Néhány hét múlva már csak a lombot tudja károsítani, de addig még meglepetéseket is okozhat.

 

25 fok felett a növényvédőszerrel is baj lehet

Ami a megelőzést illeti, peronoszpóra esetében kontakt vagy még felszívódó készítmények alkalmazását javasolja Németh Csaba. Szürkerothadás ellen a műszerek jelzése alapján nem szükséges a védekezés, de a záródó fajták esetében preventíven indokolt, ahogy a feketerothadás esetében is. Fontos tudni, hogy 25 Celsius-fok felett a növényvédő szerek perzselést okozhatnak.

A megfelelő megelőző védelem fontos része a növényvédelmi fordulók betartása, valamint a zöldmunkák időbeni elvégzése. A hatalmas hajtásnövekmény dunsztot képez a szőlősorokban, így törekedni kell a mihamarabbi hajtásigazításra, valamint a csonkázás elvégzésére, és a gyomirtás sem maradhat el. Az ültetvényekben megjelent tápanyaghiány (vas-, cink-, bórhiány)  tüneteinek megelőzésére és „gyógyítására” levélvizsgálati eredményekre alapozva egyedi talajkezelés vagy ültetvényszintű lombkezelés (levéltrágya) javasolt.

Az amerikai szőlőkabóca és a potenciálisan veszélyt jelentő egyéb kabócák ellen közvetlenül a szőlő virágzása után kell védekezni, melynek most jött el az ideje. Badacsonyban az amerikai szőlőkabóca L4-L5-ös lárváját megtaláltuk. A levelek fonákán a lárvabőrök jelenlétét is megfigyelhetjük a lárvákon kívül. A lárvák most érték el a borvidék számos pontján azt a fejlettséget, hogy ellenük célzottan és eredményesen védekezni tudjunk. A kabócák elleni védelem kötelező, nem egyéni, hanem közös érdek

– hívta fel a figyelmet a veszélyre Németh Csaba a veol.hu tudósítása szerint.