Fenékpuszta Németországban (Keszthelyi TV)

Németország egyik leglátogatottabb turisztikai centrumában mutatják be Fenékpusztát. Április 25-től a heidelbergi egyetemen láthatóak a római erőd és épületeinek rekonstrukciói. A látványos tárlatot várhatóan több ezren tekintik meg. A Balatoni Múzeum és partnereinek kiállítása szeptemberben érkezik Keszthelyre. Fenékpuszta hazánk egyik legjelentősebb régészeti területe, a szakemberek részéről nagy az érdeklődés.

132 éve zajlanak régészeti kutatások Fenékpusztán. A IV. század második felétől állt itt római erőd, mely később még a népvándorlás korában is lakott volt. Az itt zajló nemzetközi feltárásokat nyílt napokon és természetesen kiállításokon is bemutatták az érdeklődőknek. A legfrissebb eredményeket először a heidelbergi egyetemen tárta a közönség elé a Balatoni Múzeum. A munkában olyan partnerei voltak a keszthelyi intézménynek, mint a Göcseji Múzeum, a heidelbergi egyetem és a lipcsei Közép-Kelet Európa történetével és kultúrájával foglalkozó  kutatóintézet. A Castrum Virtuale – Egy késő római erőd a Balaton-partján című kiállításon háromdimenziós rekonstrukciók és régészeti leletek segítségével mutatják be a közel 400×400 méteres alapterületű, 44 darab kerek toronnyal erődített hatalmas erődöt és a benne eddig feltárt két tucat épültet.

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója szerint nagy szó, hogy egy 20 ezres város régészeti lelőhelyéről Németország egyik leglátogatottabb turisztikai centrumában nyílt kiállítás.

„Nagyon fontosnak éreztük azt, hogy megelevenedjék, láthatóvá váljék az erőd a látogatók számára, mert az alaprajzok, metszetek nem mondanak sok mindent, viszont a nagy, látványos képek, videók, amelyek készültek ehhez a kiállításhoz és azok a helyszínrajzok, amik megelevenítik az életét, elképzelhetővé, láthatóvá teszik mindenki számára, hogy itt egy milyen fontos és izgalmas régészeti lelőhelyről van szó” – nyilatkozta a múzeumigazgató.

A kiállítás július 1-ig lesz Heidelbergben. Szeptember 14-től bővített formában érkezik a tárlat Keszthelyre. A rendezvényhez társulni fog egy konferencia is, ahol azt a kérdést fogják boncolgatni a szakemberek, hogy Keszthelyen milyen lehetőség van egy római régészeti park létrehozásához. E mellett múzeumpedagógia foglalkozásokon építőjátékkal és virtuális módon is szeretnék felépíteni az erődöt.