Felvásárlásba kezdett a Balatonnál egy orosz üzleti kör (napi.hu)

Idén júniusban már nem nyitott ki a siófoki Palace diszkó. A legendás szórakozóhely területén luxushotel épül, beruházó a Rahimkulov család. Az orosz cégcsoport a hírek szerint egy sor szállodát vett már meg a Balaton fővárosában, sőt másfél éve már a budapesti Symbol éttermet is birtokolja.

A Budapest belvárosában székelő vállalkozás tulajdonosa a céginformációs adatbázis szerint Rahimkulov Ruszlan Megdetovics, annak a Megdet Rahimkulovnak az egyik fia, akinek családi vállalkozása – a Kafijat Zrt. – az OTP Bank részvényeinek 7,43 százalékát birtokolja. A családfő korábban több jelentős magyarországi üzletben is érdekelt volt, többek közt ő vásárolta meg 1996-ban az Általános Értékforgalmi Bankot, amelyet később eladott a szintén orosz Sberbanknak.

 

Nem csak a balatoni éjszakában tűnnek fel

A mostani adásvétel azonban nem számít a Rahimkulov család első és egyetlen turisztikai befektetésének. Másfél évvel ezelőtt vették meg ugyanis Óbuda legfelkapottabb szórakozóhelyének számító – és a fiatalok körében is népszerű – Symbol Budapest étterem és rendezvényközpontot, a korábbi tulajdonos Barna Sándortól.

A Symbol-BP Kft. vevője itt a Peter’s Consulting és az orosz tulajdonban levő Greennovatív Kft. voltak. De míg itt a korábbi tulajdonos, a tapasztalt vendéglátós szakember már nem rendelkezik érdekeltséggel a Symbolban, az egyik cége egyelőre tulajdonostárs maradt a Palace Garden Hotel Kft.-ben.

 

Felvásárolják a partmentét?

Balatoni turisztikai szakmai körökben régóta beszédtéma, hogy a hosszú ideje Magyarországon élő orosz család egy sor siófoki szállodát és vendéglátó helyet is megvásárolt a közelmúltban. A pletykából annyi mindenesetre igaz, hogy a siófoki Residence Hotelt megvásárolta az orosz vállalkozó. Ugyanis a szállodát tulajdonló Residence Balaton Hotel Kft.-ben feltűnik tulajdonosként a már említett, Greennovatív Kft., amely az érdekeltségébe tartozik. A hitelbiztosítéki nyilvántartás adatai szerint a társaságot tavaly június 13-a óta 900 millió forintnyi jelzáloghitel terheli, amelyet az OTP Bank folyósított.

Az 56 szobás 4+ superior minősítésű, wellness részleggel és saját stranddal is rendelkező hotelt tavaly májusban vette meg Rahimkulov és a Peter’s Consulting – valamint tulajdonosa Zentai Péter – a Hoffmann család cégétől a Hoffmann Hotel Kft.- től. Az ismert vendéglátós szakember Hoffmann Henriknek ezt követően egy mátraházi szálloda (Hotel Ózon), két budapesti apartman házrész és egy balatonföldvári csárda maradt a tulajdonában. A tavaly eladott hotel fejlesztésére a korábbi tulajdonos a Széchenyi terv keretében 2003-ban 1,5 milliárd forintos, 2013-ban pedig további 1,2 milliárd forintos pályázati támogatást kapott.

Szerettünk volna több információhoz jutni a balatoni hotelvásárlásokról, de sem Zentai Péter – aki nem azonos az ismert rádiós újságíróval -, sem Rahimkulov nem reagált megkeresésünkre.

A siófoki szállodát és a budapesti Symbolt egyaránt az Eventrend-csoport üzemelteti az R Hotel Üzemeltető Kft.-n keresztül. Az ország egyik meghatározó vendéglátó társasága több tucat éttermet és hotelt valamint rendezvényhelyszínt – így például a Papp László Sportarénát és a Ferencváros focicsapatának Groupama arénáját is – ellát. A cégcsoport tavalyi nettó árbevétele 12,5 milliárd forint volt. A Rahimkulov családdal négy évvel ezelőtt kerültek üzleti kapcsolatba. A Symbol üzemeltetését még a tavaly februári tulajdonosváltás előtt vették át és az éttermeket azóta rendezvény és szórakoztató központtá alakították.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy pontosan mi lesz a bezárt Palace diszkó helyén. A még nem végleges tervek szerint 40 szobás luxushotelt alakítanának ki, amelyhez a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési programból is támogatást nyertek, összesen 792 millió forintot – írja a napi.hu.