Feltételesen sem állnak meg Fenyves-alsón a vonatok (sonline.hu)

Elégedetlenek a vasúti menetrenddel a Balatonfenyves-alsón élők és az ottani nyaralótulajdonosok a sonline.hu cikke szerint.

 

A nyári szezonban gyalog vagy átszállással juthattak csak el Balatonfenyves-alsóra azok, akik a Kaposvárra vagy a megyeszékhely felől érkező vonattal utaztak. Több szerelvény megállás nélkül keresztül hajtott a településen.

Tar Zsuzsanna, az egyik nyaralótulajdonos a lapnak elmondta, hogy szerinte az őszi menetrend még a nyárinál is rosszabb lett.

Jóval kevesebb vonat közlekedik a déli parton, Balatonfenyves-alsóra csak átszállással tudunk eljutni – mondta. – Kaposvárról hétköznap kilenc vonattal lehet eljutni Fenyves-alsóra. A legjobb a reggel 6 óra 17 perckor induló szerelvény, mert akkor csak néhány percet kell várni az átszállásra Fonyódon. Aki lekési ezt a vonatot, csak két órával később ér a Balatonhoz, de akkor majdnem két órát kell várni a csatlakozásra – mondta a nyaralótulajdonos. Tar Zsuzsanna hozzátette, tavaly ősszel és idén tavasszal nagyon jó volt a közlekedés Balatonfenyves-alsóra, ezért szeretnék „visszakapni” a régi menetrendet. Szeptember 13-tól még nehezebb lesz eljutni Kaposvárról Balatonfeny­ves-alsóra. A két település között csak négy vonat közlekedik majd, visszafelé pedig kettő.

A sonline.hu a MÁV sajtóosztályán megkérdezte, hogy a Kaposvár és Fonyód közötti útvonalhoz hasonlóan miért nem vezetik be a feltételes megállás rendszerét Balatonfenyves-alsónál is? Ez azt jelenti, hogy az alacsonyabb utasforgalmú megállási helyeken a vonat csak akkor áll meg, ha a fedélzeti leszállásjelzőn ezt idejében jelezte az utas, vagy a mozdonyvezető látja, hogy a megállóhelyen szeretne valaki felszállni a szerelvényre. A vasúttársaság válaszában azt írta, a feltételes megállások is teljes megállásnak számítanak, mert nem lehet tudni, hogy a megállóban lesz-e utas vagy sem, illetve az sem biztos, hogy olyan szerelvény közlekedik arra, amelyen telepítve van a leszállásjelző berendezés.

Kiemelték, a feszes menetrend miatt továbbra sem megoldható a megállás és a feltételes megállás Balatonfenyves-alsón.

A további részletek itt elolvashatók.