Felmérés: a többség belföldi nyaralást tervez, ötödük már foglalt is szállást

Tízből kilencen terveznek vakációt az idei nyárra, ötödük már foglalt is – áll a Szallas.hu közleményében, amely egy friss, januári  felmérés eredményeiről számol be. A válaszadók kétharmada csak belföldi úti célban gondolkodik. A Balaton térsége, Eger és környéke, az Őrség, a Mátra és a Tiszta-tó is keresett célpontok lesznek. A válaszadók 40 százaléka oltatná be magát, 35 százalék még gondolkozik.

Online felmérést végzett a Szallas.hu az utazni vágyók körében idén januárban. Az eredmények szerint a többség tervez nyaralást, és már minden ötödik válaszadó le is foglalta szálláshelyét. A felmérés ugyan nem reprezentatív az ország lakosságára nézve, de a válaszok tanulsága szerint a szállás kiválasztásában döntő szerepet játszik most az ár, a tisztaság és a biztonság.

„Ezek a kritériumok a Szallas.hu kínálatában szűrőként is megjelennek, hogy megkönnyítsük a szálláskeresést – mondta Pardi Dorina, a Szallas.hu marketingvezetője. – Ráadásul valamennyi partnerünk rugalmas feltételeket kínál, így a vendégnek nem kell előleget fizetnie, lemondható vagy módosítható az időpont.” A marketingvezető hozzátette, hogy kínálatukban akciós ajánlatok is találhatók, így az árérzékeny vendégek is megtalálják számításaikat, és így akár a korábbi évekhez képest kedvezőbb áron is lehet majd nyaralni.

A vakációzástól ódzkodók leggyakrabban a koronavírus-járvány miatt bevezetésre kerülő korlátozásokra (63%), magától a járványtól és így a megbetegedéstől való félelemre (14%), anyagi helyzetükre (13%) és egyéb okokra (pl. munka, szülés stb. – 10%) hivatkoznak. „Bízunk benne, hogy a nyári szezon mozgatórugója lesz, hogy a Szallas.hu-n SZÉP-kártyával is lehet fizetni, így aki erre a cafeteriára jogosult, felhasználja üdülési keretét” – mondta Pardi Dorina.

 

A válaszadók harmad tervez csak külföldi utazást

A válaszadók kétharmada csak belföldre utazna, míg harmaduk hazai és külföldi üdülést egyaránt tervez. Belföldön a Balaton mellett Eger, Pécs, Gyula, Hévíz és Sopron is népszerűek lesznek, és sokan látogatnak majd el az Őrségbe, a Mátrába és a Tisza-tó partjára is. A nemzetközi célpontok közül Horvátország, Olaszország és Görögország iránt fokozottabb az érdeklődés a válaszadók körében.

Szállástípusok közül a hotelek (34%), apartmanok (31%) majd a panziók és vendégházak (27%) a legnépszerűbbek, de lesznek, akik rokonoknál vagy saját nyaralóban szállnak meg. A vendégek keresik az aktív kikapcsolódási és feltöltődési lehetőségeket. Népszerű program lesz a kirándulás, fürdőzés vagy strandolás, hajós kirándulás, aquapark-látogatás, túrázás, városnézés is. A többség (40%) beoltatná magát a koronavírus elleni vakcinával akár külföldi vagy belföldi nyaralás kedvéért is. 35% nyilatkozott úgy, hogy még nem tudja, mit tenne. „A villámfelmérésünket követően reprezentatív kutatással is készülünk, hiszen az eredmények ismeretében tudunk felkészülni a nyári szezonra” – mondta a marketingvezető.

 

A felmérés hátteréről:

A Szallas.hu 2021. január 21-e és január 29-e között végzett online felmérést a magyar lakosság körében. Bár a kutatás nem reprezentatív az ország lakosságára nézve, az eredmények alkalmasak a trendek és attitűdök bemutatására – szól a közlemény, amely nem tér ki arra, hogy hány válaszadás alapján következtettek a trendekre.

 

A Szallas.hu Csoportról:

A 2008-ban indult portál a GKI Digital 2017-es felmérése szerint Magyarország legnagyobb szállásfoglaló oldala. A honlapnak több mint 1 millió regisztrált felhasználója van, és havonta mintegy 2 millió látogató keresi fel. A szálláshelyek kiválasztását több mint 1 millió független vendég értékelése segíti. A hazai mellett a Szallas.hu a külföldi (lengyel, román, cseh) piacokon is bővítette jelenlétét az elmúlt években.