Felkészültek a húsvéti ünnepkörre a Balatonnál (Magyar Nemzet)

Készülődnek a húsvétra a vendéglátóhelyek a Balatonnál, ahol továbbra is számolnak az ünnepkor jellemző belföldi forgalommal, miközben a vendéglátósok megtették a külön higiénés intézkedéseket a koronavírus hazai megjelenése miatt. 

Nem kell vészforgatókönyv, elég, ha nyomatékosan felhívjuk a konyhai dolgozók, felszolgálók figyelmét az élelmiszer-biztonsági szabályok szigorú betartására, a vendégekét pedig a kézfertőtlenítők használatára – mondta a Magyar Nemzetnek Vágó Péter, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekvédelmi Szövetségének (Kisosz) Veszprém megyei elnöke. A szakember elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása alapján felkészültek a helyi vendéglátósok, akik külön intézkedéseket is bevezettek az áprilisi húsvéti ünnepekkel már beinduló balatoni szezon védelmében, amelyre ugyanúgy készülnek, mint korábban.

Kertész Rezső a szervezet Somogy megyei vezetője elmondta, hogy javasolták az éttermeknek a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítő adagolók beszerzését, illetve például hogy különösen ügyeljenek arra, hogy a készpénzes fizetést, illetve az ételek tálalását külön kezeljék. Nemigen van olyan vendéglátóhely a környéken, ahol ne lenne már néhány ezer forintért beszerezhető, egyszerű, nyomógombos fertőtlenítőszer-adagoló készülék, de a százezres áron kapható szenzoros adagoló a legbiztonságosabb, ha annak költségeit vállalni tudja az éttermes – jegyezte meg.

Van némi bizonytalanság, elsősorban a főzéshez szükséges, megfelelő minőségű alapanyagok, zöldségek, gyümölcsök beszerzése miatt – tett említést a kihívásokról Makkos Péter fonyódi vendéglőtulajdonos. Szavai szerint ugyanakkor azzal számolnak, hogy azok a magyarok, akik a koronavírus terjedése miatt lemondják a külföldi útjukat, idehaza mennek el pihenni, főként a Balaton környékére, és ezzel pótolják majd az otthon maradó külföldieket.