Felkészülés az éghajlatváltozásra – siófoki rendezvény

2021. szeptember 28-án Felkészülés az éghajlatváltozás okán várható természeti jelenségekre, természeti és kulturális örökségünk védelmére címmel szemléletformáló rendezvényt szervez a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) munkaszervezete a siófoki polgármesteri hivatalban. Az előadók között lesz a siófoki obszervatórium vezetője, a balatoni nádtérképeket több évtizede készítő szakember, a balatoni vízirendészet kapitánya, egy geológus és egy katasztrófavédelmi szakember.

 

Az éghajlatváltozásnak a természeti és kulturális örökségre gyakorolt nemzetközileg elismert hatása ellenére, annak védelméről és megóvásáról még nem kellően és megfelelően foglalkoznak a nemzetközi szakpolitikák. A nemzetközi projekt célja: a kulturális örökség és erőforrások fenntartható használatának javítása, az éghajlatváltozással összefüggő szélsőséges/rendkívüli események hatása miatt veszélyeztetett természeti és kulturális örökség megőrzése és kezelése a politikai döntéshozók, a közigazgatási szervek, a magánszektor és társadalmi szereplők együttműködése és koordinációs fellépése révén.

A rendezvény célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a STRENCH projekttel és a Balaton térségében az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárási eseményekkel, a természeti és kulturális örökségünk sérülékenységével, az itt élők és a vendégek biztonságát fokozó prevenciós eljárások fejlesztésével, a magaspartok, nádasok védelmével, katasztrófa kockázatokkal kapcsolatban.

A nemzetközi projekt 2020. márciusban indult.  A rendezvényt elsősorban személyes részvétellel szervezik, védettségi igazolvány felmutatása mellett az aktuális szabályozásoknak megfelelően, siófoki helyszínen, azonban ha a kormányzati intézkedések ezt nem teszik lehetővé, akkor online formában szeretnék lebonyolítani a zoom webinar szoftver alkalmazásával.

A személyes részvételű rendezvény helyszíne: Siófok Város Polgármesteri Hivatal (Fő tér 1.) Földszinti nagyterem.

A rendezvényt a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. a STRENCH közép-európai projekt részeként szervezte meg.

 

A tervezett program:

9.30 – 10.00 Regisztráció

10.00 – 10.10 Köszöntő és a STRENCH – A veszélyeztetett kulturális örökség ellenálló képességének erősítése elnevezésű nemzetközi projekt rövid bemutatása Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.

10.10 – 10.30 Az éghajlatváltozás érzékelhető hatásai, a szélsőséges jellemzők és a prognózis  A Balaton meteorológiai jellemzőinek változása  Az éghajlatváltozás okán érintett paraméterek és a változások jellege, mértéke  Az előrejelzés pontosságát befolyásoló tényezők  Az elmúlt évek szélsőséges időjárási eseményei a Balaton körzetében Dr. Horváth Ákos kirendeltségvezető, OMSZ Viharjelző Obszervatórium

10.30 – 10.50 Balatoni természeti és kulturális örökségünk sérülékenysége – Mit hozhat az éghajlatváltozás? Mit és hogyan védjünk?  Nemzeti park, természetvédelmi területek, természeti emlékek, Natura 2000 területek, Ramsari területek  Kulturális és természeti értékeink leltára  Balaton, mint kulturtáj  Vonzó élettér és ökoturizmus  Mit jelent a fenntartható és versenyképes turizmus? Puskás Zoltán igazgató, Balaton –felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (felkérés alatt)

10.50 – 11.10 Felkészülés az éghajlatváltozás okán várható természeti jelenségekre, az itt élők és a vendégek biztonságát fokozó prevenciós eljárások fejlesztése  A személyes felelősség é felkészültség fontossága  Az innovatív infokommunikációs technológiák adta lehetőségek  A (víz)biztonságért felelős szervezetek fejlődő tevékenysége  Együttműködés az önkormányzatokkal, a szolgáltatókkal és a vendégekkel Horváth László r. ezredes, kapitányságvezető, Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (felkérés alatt

11.10 – 11.30 Kávészünet

11.30 – 11.50 Csodálatos magaspartok és löszterületek – Hogyan védjük?  Hol, mikor hogyan alakultak ki?  Kik és mi veszélyezteti azokat?  Mit tegyünk, hogy unokáink is lássák? Kraft János geológus, Baranya Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Bányászati Osztály (felkérés alatt)

11.50 – 12.10 Mit védenek a nádasok?  Berek, nádas, vízi világ – romló állapotok  Ember, törmelék, feltöltés, lejárók, stégek Dr. Pomogyi Piroska hidrobiológus, Országos Vízügyi Főigazgatóság

12.10 – 12.30 Sérülékenység és kockázatok  Kockázatok és mellékhatások  Szélsőséges időjárás és kockázatértékelés  Térképeken a veszély (kulturális és természeti környezet)  A jó bornak is kell a cégér! Komplex rendszerek (kulturális tájak, történelmi, régészeti területek), a korai előrejelző rendszerek és a katasztrófákra való felkészülés Heizler György ny. tű. ezredes, Magyar Tűzoltó Szövetség

12.30 – 13.00 Kérdések és hozzászólások

13.00 – 14.00 Ebéd

14.00 Rendezvény zárása