Felhőszakadás miatt adtak ki riasztást több megyére (met.hu)

Az ország egész területére figyelmeztetéseket adtak ki, köztük öt déli megyében már másodfokú a figyelmeztetés a felhőszakadás veszélye miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggeli adatai szerint Baranya, Somogy, Tolna, Csongrád és Bács-Kiskun megyében másodfokú figyelmeztetés lépett érvénybe. A záporok, zivatarok miatt ezeken a területeken 50 milliméternél is több csapadék hullhat hirtelen. Az ország többi területén elsőfokú a figyelmeztetés.

A Balatonnál gyenge, mérsékelt (5-20 km/h) eleinte változó irányú szél a délelőtt folyamán egyre többfelé északkeleti irányba fordul és többször megélénkül (25-35 km/h). Záporok, zivatarok környezetében átmenetileg erősebb (40-55 km/h), helyenként viharos (60-75 km/h) lökések is lehetnek. Általában erősen felhős lesz felettünk az ég. Már a délelőtt folyamán helyenként kialakulhat egy-egy zápor, esetleges zivatar, majd a déli óráktól egyre többfelé kell számítani záporra, zivatarra. Zivatarokat helyenként felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A koraesti, esti órákra gyengül a csapadékhajlam és egyre kevesebb helyen marad gyengülő intenzitású csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Balatonnál 24, a Velencei-tónál 26 fok körül alakul. A késő esti órákban 18, 19 fok valószínű – olvasható a met.hu oldalon.

A Balaton Siófoknál 22 fokos.

Jelzések:
Balaton nyugati medence: az elsőfokú viharjelzés érvényes.
Balaton középső medence: a jelzőrendszer alapon van.
Balaton keleti medence: a jelzőrendszer alapon van.