Felértékelődött az aktív turizmus a Balatonnál (Vitorlázz Itthon)

A 2020-as esztendő a koronavírus járvány okán hatalmas megpróbáltatást hozott a világ turisztikai szereplőinek. Nem volt ezzel máshogy a Balaton sem, ugyanakkor a késő tavaszi, nyári időszakban a belföldi vendégek életben tudták tartani a Magyar Tenger turisztikai szolgáltatóit. Az idei év ismét bebizonyította: minőségi szolgáltatásokra van szükség és nem szabad hátat fordítani az egész éves Balaton koncepciónak sem. Új igények is megjelentek, ilyen például a vízi sportok iránti egyre nagyobb érdeklődés a tó körül. A Vitorlázz Itthon évértékelő sorozatában Fekete Tamással, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnökével készített interjút. 

A turizmusnak volt egy felfelé ívelő trendje – a Balatont is beleértve – de az egész hazai turizmust egybe véve is egy csodálatos jövőkép állt előttünk még a tavalyi év legelején is – fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Fekete Tamás kifejtette: tavasszal a vírus érkezése a turizmus egyik napról a másikra történő megszüntetésével járt. A szolgáltatásokat felfüggesztették a kormány intézkedései kapcsán – a vírusvédelmi eljárásnak megfelelően.

Megmondom őszintén, hogy sokunkban egy világ omlott össze, hiszen nem tudtuk, nincs ebben tapasztalatunk, nincs rálátásunk, hogy hogyan lesz tovább.

-fogalmazott az alelnök. Kifejtette: a turizmus megállása nem egy lassuló folyamat volt, hanem egyik napról a másikra következett be. Közben mindannyian abban bíztak, hogy ez egy rövid ideig tartó felfüggesztése lesz a turisztikai szolgáltatásoknak, de nem lehetett tiszta képet látni. A balatoni szolgáltatók nagy szerencséjére lehet mondani, hogy a nyári szezon elejére már felsejlett egy kis fény és június közepére már lehetőség nyílt a szolgáltatások újraindítására.

Azért mondom, hogy a balatoni szolgáltatók nagy szerencséjére, mert a nemzetközi turizmus megállása miatt a biztonság előtérbe kerülése alapján a legtöbb ember belföldön tervezte a nyári kikapcsolódását, pihenését. Ebből a Balaton a nyári főszezonban tudott profitálni, hiszen nagyon komoly vendégszámok jelentek meg.

-tette hozzá. Fekete Tamás kifejtette: azt lehet mondani, hogy ’80-as, ’90-es éveket idéző tömegek érkeztek a Balatonra. Természetesen ebben benne vannak azok is, akik a Pandémia miatt leköltöztek – hiszen nagyon sokan választották életterüknek is a Balatont ebben az időszakban – valamint azok, akik a belföldi utazási lehetőségeket kihasználva pihenni érkeztek. Érezhető volt a szálláshelyek telítettségén és a vendéglátóhelyek forgalmán egyaránt.

A szakember szerint 2020-ban látszott, hogy egyre tudatosabban választják meg a turisták, hogy hova mennek. Még a Balaton környékén is, hogy melyik részt választják maguknak. Egyre tudatosabban néznek utána annak, hogy milyen szolgáltatásokat kapnak. Az igények is megjelentek a minőségibb, igényesebb szolgáltatások iránt. Volt egy olyan megközelítés is ezzel kapcsolatban, hogy megjelentek azok a fogyasztók is nagyobb számban a Balatonnál, azok a belföldi utazók, akik a magas minőségű szolgáltatáshoz voltak szokva, csak külföld vonatkozásában – fejtette ki.

Fekete Tamás szerint nagyon felértékelődött a tó körül az aktív turizmus szerepe ezen belül pedig a vízi sportok népszerűségének emelkedése látszik. A Szövetség továbbra is nagyon fontosnak tartja az aktív turizmus népszerűsítését. Hozzátette: a szolgáltatások minősége folyamatosan emelkedik a Balatonon példaként a Kisfaludy Programot említette, melynek köszönhetően most éppen a magánszállások újulhatnak meg, sokkal magasabb színvonalon biztosítanak szolgáltatást minden Balatonra érkezőnek.

A teljes interjú a www.vitolazzitthon.hu oldalon érhető el.