Fekete Tamás: a Balatonon nincsenek egységes árak (Magyar Nemzet)

A Balatoni Turizmus Szövetség hiteles információkkal igyekszik szolgálni, de sajnos egyes portálok egyoldalúan, mindig negatív környezetben foglalkoznak a Balatonnal. Hol kevés a víz, hol sok a szúnyog. És minden évben visszatérő téma az ár. Az elfogult tájékoztatás nemzetgazdasági szinten is negatív hatást válthat ki, mivel az emberek tévesen elhiszik, hogy a Balaton megfizethetetlen – fogalmazott a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. 

 

Fekete Tamás a Magyar Nemzetnek elmondta: természetesen vannak szolgáltatóhelyek, legyen az szállás, vendéglátás vagy egyéb attrakció, ahol magasak az árak, de ez a világ bármely részén így van.

A turisztikai szakértő arra is rámutat, hogy az elmúlt tíz évben jelentős fejlesztések történtek a Balaton környékén.

Csak a Kisfaludy-programban számos szálláshely újult meg. Magánszállások és panziók – akár a Balaton-parttól pár száz méterre – hat főre már napi 45–50 ezer forinttól elérhetők. Fekete Tamás szerint a strandokon és a vendéglátóhelyeken a Balaton partján az árak más, turisztikailag frekventált helyekkel összehasonlítva átlagosak, igaz, az elmúlt másfél év gazdasági nehézségei, alapanyag-drágulása miatt a vendéglátósok áremelkedésre kényszerültek. Ennek mértéke sem egységes, például a balatonföldvári kikötőben az egyszerű lángos 790 forintért, míg a sajtos-tejfölös 1390 forintért kapható; aki ennél jobb szolgáltatást szeretne, az bőséges a kínálatból válogathat – igaz mélyebben kell pénztárcájába nyúlnia.

Fontos megjegyezni, hogy a Balaton nem csupán öt-hat frekventált településből áll. A 72 kilométer hosszú tó északi és déli partján számos strand és szolgáltató között választhatnak a nyaralók. Az interneten minden lényeges információ elérhető, így könnyen meg lehet találni azokat az egyénre szabott helyeket, amelyek megfelelnek az elvárásainknak és a pénztárcánknak.

Tény, hogy sajnos nem érhető el mindenki számára a legmagasabb kategória, de ez mindig is így volt. Számos partszakaszon lehet ingyen strandolni, miközben a szabadstrand nem egyenlő a gyenge minőséggel – fogalmazott.

Az elmúlt napokban többek között Balatonföldvár szabadstrandja kapott Kék hullám zászló minősítést, a szezon végéig pedig előreláthatóan további strandok fognak kiváló minősítést szerezni. A fejlesztések máshol is megtérülnek, a Balaton Bike 365 projektben például több mint ezer kilométer kerékpárutat jelöltek és tábláztak ki. A Balatonon összességében sokkal impulzívabb a turizmus: a strandolás mellett többek között a kerékpározás is virágkorát éli – mondja el Fekete Tamás.