Falják a falusi CSOK-ot, pedig a lakáspiac lelassult (vg.hu)

A falusi CSOK-os településeken 232 ezer forint az átlag-négyzetméterár, szemben a fővároson kívüli lakáspiac 468 ezer forintos országos átlagértékével. Kivételes helyzetben maradnak a falusi CSOK-os települések, mivel az állami támogatást 2024 végéig meghosszabbították, az árak pedig még mindig viszonylag alacsonyak. Kivéve a Balatonnál.

 

Erről a vg.hu   írt, az Ingatlan.com elemzése alapján, amely bemutatja az érintett településeken található ingatlanok iránti kereslet alakulását és a kínálati árakat.

Akár ötmilliós lakásfelújítási támogatás a kistelepüléseken

Bár a korábbinál bizonytalanabb gazdasági környezet miatt a lakáspiacon a lassulás jelei mutatkoznak, a támogatás meghosszabbítása extra keresletet hozhat. A kisebb települések helyzetét tovább javítja, hogy a falusi CSOK keretében érhető el a legnagyobb lakásfelújítási támogatás is. A kedvezmény felét ugyanis a megvásárolt ingatlan felújítására kell fordítani, ami akár ötmillió forintos lakásfelújítási állami támogatást jelenthet a falusi CSOK maximális tízmilliós összegéből

– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A falusi CSOK-os ingatlanok a környékbeli és az országos átlagárakhoz mérten olcsóbbak. A vonzerejüket az is növeli, hogy az államilag támogatott, maximum 10-15 milliós lakáshitel nagyobb alapterületű ingatlan megvásárlását teszi lehetővé. Ráadásul a kedvezményes CSOK-hitel 3 százalékos kamata bőven elmarad a jelenlegi átlagos 10-11 százalékos piaci kamatszinttől.

Több tényezőnek is köszönhető, hogy a fővároson kívüli lakáspiacon a falusi CSOK-os ingatlanok iránti kereslet a tavalyi nehezebb év ellenére az arányokat tekintve erősödött. 2022-ben az eladó használt ingatlanok iránti érdeklődések 19 százalékát adták a falusi CSOK-os kistelepülések, szemben a 2021-es év 17 százalékával

– tette hozzá az Ingatlan.com szakértője. Az ingatlanhirdetési portál adataiból az is kiderül, hogy az eladó 120 ezer használt lakás és ház hirdetéseiből több mint 15 ezer falusi CSOK-os településeken található.

A fővároson kívüli kínálatban szereplő eladó használt lakóingatlanok átlagára január közepén 40,8 millió forint volt, ezzel szemben a falusi CSOK-os településeken 26 millió forint volt ugyanez az érték.

A négyzetméterárakban is jókora az eltérés: a falusi CSOK-os településeken 232 ezer forint az átlag, szemben a fővároson kívüli lakáspiac 468 ezer forintos országos átlagértékével.

 

A Balaton közelsége a CSOK-os árakat is megdobja

A szakember közölte, hogy az országon belül jelentősek az eltérések. A Balaton közelsége miatt a Veszprém vármegyei falusi CSOK-os ingatlanok tartoznak a legdrágábbak közé 451 ezer forintos átlagos négyzetméterárukkal. Győr-Moson-Sopron megye is az élbolyban van 373 ezer forinttal. A legolcsóbbak közé sorolható Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés vármegye, ahol 70–126 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár a falusi CSOK-os településeken.

Balogh László szerint a magasabb összegű támogatások miatt a falusi CSOK-os településeken lévő ingatlanok felértékelődhetnek a vevők számára, ami közvetve hozzájárulhat a kistelepüléseken élők vagyoni felzárkózásához is – írja a vg.hu az Ingatlan.com elemzése alapján.