Ez a terv lett a második a MCC révfülöpi üdülőfejlesztésére kiírt pályázatán (Építész Fórum)

A Hello Wood által benyújtott fejlesztési program második helyezést ért el az MCC révfülöpi üdülőfejlesztésére kiírt tervpályázaton. A pályázat célja az MCC értékeinek és képzési elképzeléseinek megfelelő üdülőterület kialakítása, illetve a hozzá kapcsolódó létesítmények fejlesztése volt több mint 107 ezer négyzetméteres területen. Az edukációs vonatkozás kiemelkedő jelentőséggel bírt a Hello Wood számára, mivel történetét az építészet és az oktatás szintézise jellemzi a kezdetektől.

(Forrás: Hello Wood / Építész Fórum)

A táboroztatásban és az ifjúsági képzésben jártas Hello Wood vezérelve a tervezés során olyan ösztönző környezet létrehozása volt, ahol a célkitűzések mentén fókuszált foglalkozások és tevékenységek folyhatnak, ami hatással van a fiatalok év közbeni aktivitására is. Szintén meghatározó szempont volt, hogy a létrejövő környezetben a Kárpát-medence különböző pontjairól érkező fiatalok mind összetartozónak, otthonosan és biztonságban érezzék magukat, de teret engedjen az új élményeknek is – írja az Építész Fórum.

Az érkezés pillanatában, a kapun belépve feltárul az ismerősnek ható tábor központja, amelyet a meglévő és az új épületek íve, illetve az azokat összekötő körtornác alakít ki egy elképzelt falu főterének sziluettjét megrajzolva. A fedett-nyitott körtornác meghatározza a tábor belső területét és a fő térrel együtt helyet ad a foglalkozásoknak, előadásoknak, szabadidő eltöltésének. A létrehozott külső-belső zónák lehetőséget nyújtanak a közös és az elszeparált, a hangos és az elmélyülést igénylő foglalkozások megtartására is.

A koncepció alapvető eleme volt a régióra jellemző tradicionális, de kortárs módon feldolgozható és környezetbarát anyagok alkalmazása, mint például a fa, vöröskő és korcolt lemez. A szerkezetek esetében teherhordó szerepet a gyorsan építhető, kiváló hő- és hangszigetelő, valamint minimális építési hulladékot eredményező CLT panelek látnak el, amelyeket ökologikus farost alapú hőszigetelő anyagok egészítenek ki, hogy épületek “szabadon lélegezhessenek”. A tervbe kiemelkedő hatékonyságú energetikai és funkcionális megoldások kerültek – szolár kémény, napelemek, esővízgyűjtő rendszerek, gyökérzónás szennyvízkezelés – a fenntarthatóság szem előtt tartásával. Fontos kiemelni, hogy a terület legnagyobb értéke az erdő, amelynek megőrzése nem volt kérdéses. A balatoni panorámát elrejtik a területen álló fák, de a problémát nem ritkítással, hanem a meglévő épületek új tetőtéri kiegészítésével és torony építésével oldották meg a tervezők. Így létrejött a “Könyvtár” és a “Magasles” együttese, ahonnan az izgalmas balatoni látképben gyönyörködhetnek a táborozók.