Ez a helyzet most a Balatonnál: a legnépszerűbb üdülőtelepülések, változó árak és lakosságszám

A kiköltözések továbbra is kulcsszerepet kapnak az országos, ezen belül a Balaton körüli megyék lakáspiacán is – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja, hogy mely Veszprém, Somogy és Zala megyei településeken nőtt a legnagyobb mértékben a lakosok száma egy év alatt és ezzel párhuzamosan hogyan változott az új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon. 

 

Csökkent a legtöbb nagyváros lakossága egy év alatt: 2022 elején a 18 megyeszékhelyen élők száma 21 ezerrel alacsonyabb volt, mint 12 hónappal korábban.  A nagyvárosokban látott csökkenéssel párhuzamosan az agglomerációs körzetekben, valamint a nyaralóövezetekben lévő települések jelentős részében nőtt a lakosok száma, ami elsősorban a kiköltözésekkel magyarázható.  Számos Balaton-parti és a tóhoz közeli településen nőtt a lakosok száma.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az elemzést kommentálva azt mondta: 2021-ben is nagyon sokan választották Budapest és a nagyvárosok helyett a környékbeli településeket. A folyamatnak lendületet adott 2020-ban az úgynevezett karanténhatás, amelynek eredményeként számos család a városi lakásából kerttel, udvarral rendelkező házba költözött. Ezeknek a kínálata az agglomerációs körzetekben tavaly szélesebb és megfizethetőbb volt szinte az egész országban. A hivatalos adatok szerint mind a 18 megyeszékhelyen csökkent a lakosok száma. Idén január elején összesen 1,648 millióan laktak a szóban forgó nagyvárosokban, több mint 21 ezer fővel – azaz 1 százalékkal – kevesebben, mint egy évvel korábban. A szakember hozzátette, figyelembe kell venni a lakosságszámok változásánál, hogy azt nemcsak a költözések, hanem a természetes demográfiai események, a születések és halálozások is befolyásolják.

 

 Veszprém megyei körkép

Az ingatlan.com adatai szerint a megyeszékhelyen, Veszprémben 805 fővel csökkent a lakosok száma. “Fontos megjegyezni, hogy a nagyvárosokban a kiköltözések ellenére nem csökkentek az átlagos négyzetméterárak. Az eladó lakóingatlanokra azért továbbra is van kereslet. Veszprémben az eladásra kínált új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 47 százalékkal 669 ezer forintra emelkedett” – tette hozzá Balogh László.

Emellett Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Lovas, Felsőörs és Alsóörs lakosságszáma 42-109 fővel nőtt egy év alatt. Ezzel párhuzamosan

 • Balatonalmádiban 30 százalékkal 821 ezer forintra,
 • Balatonfűzfőn 83 százalékkal 724 ezer forintra,
 • Lovason 162 százalékkal több mint 1 millió forintra,
 • Felsőörsön 25 százalékkal 651 ezer forintra,
 • Alsóörsön pedig 39 százalékkal 1,2 millió forintra emelkedett az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

A megye lakóingatlanpiacáról Veszprémi Gergely, a veszprémi Casanetwork Iroda tulajdonosa azt is elmondta: A megyeszékhelyen bekövetkezett drágulás miatt egyre többen költöztek ki a környező kisebb településekre. Ez a hatás annyira erőteljes volt, hogy olyan kisebb településeken, amelyeken korábban 1-2 lakásadásvétel történt, többszörösére nőtt az ingatlanforgalom. Veszprémi Gergely beszélt arról is, hogy Veszprém környékén egyre kevesebb az építésre alkalmas telek, így kis késéssel, de a kisebb településeken is megjelent a nagyvárosokra jellemző trend.

Somogy megyei körkép

A megyeszékhelyen, Kaposváron 1002 fővel csökkent a lakosok száma. Ezzel párhuzamosan több Balaton-parti és a tóhoz közeli település növekedést könyvelhetett el, ahová az ország több részéből jöhettek bejelentkezések. „Kaposváron az eladásra kínált új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 19 százalékkal 330 ezer forintra emelkedett” – tette hozzá Balogh László.

A megyében például Zamárdi, Mesztegnyő, Balatonlelle, Balatonmáriafürdő és Ádánd lakosságszáma 39-50 fővel nőtt a lakosok száma. Ezzel párhuzamosan

 • Zamárdiban 43 százalékkal 1,1 millió forintra,
 • Mesztegnyőn 310 százalékkal 295 ezer forintra,
 • Balatonlellén 53 százalékkal 874 ezer forintra,
 • Balatonmáriafürdőn 99 százalékkal 793 ezer forintra,
 • Ádándon 70 százalékkal 329 ezer forintra emelkedett az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Zala megyei körkép

A megye két nagyvárosa közül Nagykanizsán 825 fővel, Zalaegerszegen pedig 793 fővel csökkent a lakosok száma egy év alatt. Ezzel párhuzamosan több Balaton-parti és gyógyfürdőkhöz közeli település növekedést könyvelhetett el, ahová az ország több részéből jöhettek bejelentkezések. „Nagykanizsán 16 százalékkal 309 ezer forintra, Zalaegerszegen 32 százalékkal 406 ezer forintra nőtt az eladásra kínált új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára” – tette hozzá Balogh László.

A megyében például Cserszegtomaj, Zalakaros, Gyenesdiás, Hévíz, Balatongyörök és Vonyarcvashegy lakosságszáma 48-162 fővel nőtt  Ezzel párhuzamosan

 • Cserszegtomajon 38 százalékkal 628 ezer forintra,
 • Zalakaroson 33 százalékkal 372 ezer forintra,
 • Gyenesdiáson 60 százalékkal 759 ezer forintra,
 • Hévízen 46 százalékkal 646 ezer forintra,
 • Balatongyörökön 79 százalékkal 852 ezer forintra,
 • Vonyarcvashegyen 59 százalékkal 712 ezer forintra emelkedett az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Marad a trend

Balogh László szerint az ingatlanpiacon látható év eleji mozgások alapján várhatóan folytatódhat a nagyvárosok vonzáskörzetében található települések, valamint az üdülőkörzetek lakáspiacának erősödése. A háborús helyzet miatt bekövetkező gazdasági és pénzügyi változások azonban jelentősen átalakíthatják a nagyvárosok lakáspiaci kilátásait. A változások egyik lehetséges kimenetele lehet a befektetők részéről indított lakáseladási hullám, ami az árak jelentős korrekcióját vagy csökkenését eredményezheti. A szakember úgy véli, a saját célra lakást vásárlók számára az állami és jegybanki támogatott hitelek, illetve a csok és falusi csok szerepe pedig jelentősen felértékelődhet.