Ez a balatoni olaszrizling lett a Magyar Tudományos Akadémia bora (sonline.hu)

A Magyar Tudományos Akadémia idei borversenyén a Kárpát-medence 19 borvidékének 257 tétele közül választották ki a legkiválóbb borokat. A rangos megmérettetésen a felső kategóriás fehérborok között a balatonlellei Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Olaszrizling Válogatása nyerte el „Az MTA Bora 2025” címet.

Több száz kiváló magyar bor közül emelkedett ki a balatonlellei Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet 2023-as Olaszrizling Válogatása, amely az idén elnyerte „A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2025” rangos címet. A Kárpát-medence 19 borvidékéről érkezett 257 tétel között rendkívül szoros volt a verseny, a zsűri csupán minimális minőségi különbségeket talált a nevezett borok között.

A hét kategóriában zajló megmérettetés csúcspontjaként a felső kategóriás fehérborok aranyérmese lett a Bujdosó Olaszrizling, amely így elnyerte az MTA bora 2025 címet is. A borverseny díjátadóján Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hangsúlyozta: egy palack újborban generációk tudása és az éppen aktuális innovációs törekvések is benne vannak. Mint ahogyan az emberiség közös tudáskincse is kutatói generációk munkájának eredménye, amelyet a mindenkori kutatói közösség mindig próbál bővíteni és pontosítani.
A Bujdosó Szőlőbirtok számára nem ismeretlen a szakmai elismerés: évek óta következetesen magas színvonalon képviselik a Balatonboglári borvidéket. Mostani sikerük azért is különösen értékes, mert az Akadémia bora nemcsak kitüntető cím, hanem egyfajta szimbóluma is annak, hogy a tudomány és a hagyományos mesterségek – mint a borkészítés – milyen szorosan összekapcsolódhatnak.

A teljes cikk itt elolvasható.