Évet értékeltek a természetbarátok Gyenesdiáson (zaol.hu)

Hagyományosan Márton-napkor tartja évértékelő rendezvényét a helyi Forrásvíz Természetbarát Egyesület. A Zöld esten nem csak visszatekintettek az elvégzett munkára, hanem a naphoz illően libavacsorára is összegyűltek, s táncház várta a résztvevőket.

Másfél évtizede minden esztendőben megrendezik a Márton-napi Zöld estet, ahol már nemcsak a Forrásvíz Természetbarát Egyesület tagjai vannak jelen, hanem a település civil szervezeteinek, intézményeinek képviselői és helyi lakosok is. Miután a gyenesdiási iskolások lampionnal a kezükben bevonultak a programnak otthont adó iskola aulájába, és rövid műsort adtak, az idén húszéves egyesület elnöke szólt tevékenységükről.

Gálné Németh Ildikó elmondta, hogy ötödik éve ők szervezik meg a Lepke-túrát, s részt vettek a másodszor megrendezett Vadlán ultra terepfutóverseny lebonyolításában is. Minden évben megünneplik a Föld napját a Rügyfakadás tavaszünnepen. E természetvédelmi és közösségépítő rendezvény jótékonysági célokat is szolgál: tavaly és idén is a Balatongyörökről induló, elsősorban gyermekes családokat váró Pele apó tanösvény megújítására gyűjtöttek.

– A munkákat már megkezdtük, a felmérések és tervezések folynak, a kivitelezést a következő évre tervezzük. Sok pályázati programot valósítottunk meg az elmúlt húsz évben, most is van egy nagyobb projektünk, a transznacionális együttműködések programja, mely felöleli a testvértelepülésekkel, valamint a Diós nevű településekkel folytatott kapcsolatot. Utóbbiak találkozóját az egyesület indította el – emelte ki Gálné Németh Ildikó a zaol.hu-nak.

Elmondta azt is, hogy két hét múlva megérkeznek azok a szőlőoltványok, melyeket a helyiek kaphatnak meg az Egy ház, egy szőlő akcióban. Idén is megrendezik a madárkarácsonyt, amikor eleséget osztanak ki a település lakóinak, hogy etethessék a szárnyasokat.
A Forrásvíz Természetbarát Egyesület elnöke szólt a Márton-napi zöldest hagyományáról, annak közösségformáló és közösségerősítő szerepéről is. Ez abban is megnyilvánult, hogy az esten kínált libasülteket gyenesdiási háziasszonyok és sütni-főzni szerető urak készítették. A vacsora előtt azonban még volt ok az ünneplésre: Gál Lajos polgármester köszöntőjét követően Gyutai Barnabás, a környezetvédelmi és településfejlesztési bizottság elnöke kihirdette a Legvirágosabb udvar pályázat eredményét: idén Paulin Tiborné érdemelte ki e díjat. A rendezvény vidám beszélgetéssel és táncházzal folytatódott, melyhez a Harangláb zenekar húzta a talpalávalót.