Európa Kulturális Fővárosa – Ajka Art City Régiós programok (ajkaiszo.hu)

Augusztus 18 és 20 között, valamint szeptember 2-3 között számos kulturális rendezvénynek ad otthont a város a Veszprém-Balaton 2023 Zrt támogatásával az Ajka Art City Régiós program keretében – írja az ajkaiszo.hu.

A rendezvényekről Schwartz Béla, Ajka város polgármestere és Gere Henriette régiós koordinátor tart sajtótájékoztatót augusztus 8-án 10 órakor a szintén VEB 2023 Zrt támogatásával megújított Kriptongyárban.

Az Ajka Art City programsorozat keretében közelebb visszük a kortársművészetet a lakossághoz utcai művészeti akciók, programok segítségével. Az Agórán augusztus 18-án 65 év táncos tapasztalattal a Néptáncosoké és a népviseleté lesz a tér, este Szalonna és Bandája koncert.

Augusztus 19-én 30 év Rock and Roll az Agórán, ahol megidézzük a legendás Rock and Roll korszakot, este Maróth Viki koncert,  augusztus 20-án „Én is ajkai vagyok!” címmel az Ajkáról elszármazott sztárok hazalátogatnak, hogy találkozzanak vendégekkel és a városlakókkal, operaénekesek, színészek, zenészek, művészek a helyi művészeti csoportokkal spontán közös produkciókkal engednek bepillantást a kulisszák mögé is, este Follow the Flow koncert várja az érdeklődőket.

A Régiós Fesztivál ideje alatt vad- és halételeket kóstolhatnak a gasztro-rajongók.

A Nosztalgia Bányásznap helyszíne a Kriptongyár, szeptember 2-án este Margaret Island koncerttel, másnap Külvárosi Piknik, este Dzsudló koncert várja az érdeklődőket, mindkét napon 15 és 22 óra között.

A szervezők az ajkai kulturális identitás részét képező Bányásznapon az 1970-1980-as évek hangulatát kívánják felidézni. A Bányász Fúvószenekar ébresztője a városban szintén a hagyományok részét képezi, ugyanúgy, mint a vurstli hangulat. Elmaradhatatlan volt a görögdinnyés stand, az antalfai boros, a sült kolbászos sátor, de a céllövölde és a ringlis is fontos kelléke volt a napnak. Az este a szórakozásé volt, ahova a fiatalok számára a legnépszerűbb országos előadókat hívták.