Esküvő az első randevú helyszínén – Balaton-parton, hajófedélzeten kimondott boldogító igenek (veol.hu)

Nagy napjukat a szerelmespárok jellemzően meghittebben tartják meg, és a szokatlan ötletekben sincs hiány, az öltözetek terén sem – ezekről az esküvőtrendekről tavaly egy bakonyi körtefa alatt mezítláb kimondott igen kapcsán írtunk. Idén is több ceremóniát természetközeli helyen, a Balaton partján, hajó fedélzetén tartanak meg – erről Simon-Szabó Tünde veszprémi esküvő- és rendezvényszervező, dekoratőr beszélt.

A nagy nap forgatókönyvében gyakran szerepel a Balaton-part helyszínként és az angolszász esküvői szokások begyűrűznek hazánkba

– Várhatóan folytatódik idén is a tavaly tapasztalható trend, miszerint a párok meghittebb szertartást szeretnének?

– A mai világban egy biztos van: a folyamatos változás. Mi, esküvőszervezők ehhez próbálunk alkalmazkodni, hiszen a legfontosabb, hogy a házasulandók életre szóló élménnyel gazdagodjanak életük egyik legszebb napján. Az elmúlt két évben a Covid nagy változásokat hozott, a bensőséges, családias, kis létszámú esküvők voltak a jellemzőek. Idén a háborús infláció, a megugró, gyorsan változó árak tartogathatnak izgalmakat az egybekelőknek és a szolgáltatóknak. A nagy, több száz fős lakodalmak helyett ez a körülmény is a kisebb, meghittebb szertartások irányába viheti el a hangsúlyt. Általában ötven-nyolcvan vendég meghívása jellemző.

– Hajnalig tartó mulatozás helyett személyesebbek a ceremóniák, magukra alakítják a szokásokat a házasulandók?

– A hangsúly a párok egymásra figyelésére terelődött. A házasulandók szeretnék a saját személyiségükhöz illőre formálni az esküvőjüket. Szeretnének életre szóló saját élményt szerezni, az „énidő” itt is megjelenik, úgy, hogy saját boldogságukat és élményüket szívesen megosztják a közeli hozzátartozókkal, barátaikkal. A hajnalig tartó mulatozás helyett a minőségi együttlétre helyeződik a hangsúly. A házasságkötéseknek megmaradtak a tradicionális szokásai, de új, innovatív elemek is megjelentek, mint például a hétköznapra megszervezett esküvő, a természethez való közeledés, a kevésbé ünnepélyes öltözet, vagy éppen az ünnepi vacsora korai kezdése és befejezése.

A cikk folytatása itt elolvasható.