Értékes műtárgyak kerültek elő a Balaton melletti erdőből (FRISSÍTVE)

A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum egy szerencsés felfedezés nyomán több műkincs birtokosa lett. Balatonszentgyörgy környékén, a Zala folyótól délre, egy erdőben talált rá az elrejtett szobrokra egy arra felé kiránduló. FRISSÍTÉS: a nőalakok 1850 után készülhettek és valószínűleg Somogy északi részén állhattak

(Fotó: Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum)

A Zala folyótól délre, Balatonszentgyörgy területén egy lelkes erdőjáró találta az elrejtett szobrokat. Az öt szobor a Marcali Rendőrkapitányság közreműködésével került be múzeumunkba, ahol a dokumentációt elkezdték kollégáink.

-olvasható a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum közösségi oldalán megjelent bejegyzésben. Hozzáteszik:  A művek útja az erdőtől a múzeumig vezetett. Nyitott kérdésként feltehető, ki és miért rejtette el a szobrokat?

FRISSÍTÉS:

Vélhetően útmenti kereszt alatt lévő szobrok voltak ezek – mondta a sonline.hu-nak Pál-Simon Kornélia, a Rippl-Rónai Megyei Múzeum muzeológus-művészettörténésze. A kereszteket régen még magánfinanszírozásból állították az utak mentén, ezért fontos volt az megvizsgálni, hogy valaki tett -e feljelentést eltűnésük miatt, azonban kiderült: senki sem kereste az öt nőalakot. A megtalálás helyén semmilyen szakrális épület nem állhatott korábban, így biztosan máshonnan származnak a szobrok, tette hozzá a szakember. Ezeket szándékoltan gyűjtötték egybe, mind az öt szobor nőalak, úgyhogy valószínűleg a kereszt mellékalakjaként szerepelhettek – fejtette ki.

Hozzátette: a nőalakok 1850 után készülhettek és valószínűleg Somogy északi részén állhattak. A kutatók a megtalált rejtélyes szobrok anyagából indulnak ki, hogy kiderítsék tényleges eredetüket. Vélhetően Reziből származott az alapanyag, s a szobrok 19-ik század második felére datálhatóak. Ebben az időben Keszthelyen és Kéthelyen működött olyan műhely, ahol a mesterek dolgozhattak az alkotásokon.